Presiuni pe CE Oltenia pentru a livra cărbune la Govora. Sunt proteste!
Angajații de la CIECH Govora - singura fabrică de sodă caustică din România - protestează de patru zile, după ce au fost anunțați că există pericolul închiderii fabricii pe 18 septembrie. Asta din cauză că prețul aburului tehnologic primit de la CET Govora este prea mare.
Socitatea CET Govora, aflată în insolvență, este nevoită să cumpere cărbune după prăbușirea anul trecut a exvavatorului de la Alunu. Prețul la care cumpără cărbune de la CE Oltenia este mai mare și a impus creșterea prețului pentru aburul tehnologic livrat.
Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, le-a spus protestatarilor că a vorbit cu conducerea CE Oltenia pentru a livra cărbune, deși pentru societatea din Gorj situația este una complicată, deoarece trebuie să își asigure storile pentru iarnă. „Am vorbit din nou cu directorul de la CEO care m-a asigurat că vor veni pentru CET Govora două trenuri la trei zile - asta înseamnă undeva la 25.000 tone de cărbune în plus”, a afirmat Constantin Rădulescu.
Prefectul judeţului, Florian Marin, le-a dat asigurări protestatarilor că există în lucru, la Guvern, trei hotărâri succesive menite să permită Complexului Energetic Oltenia să exploateze cărbune dintr-o arie nouă, special pentru nevoile judeţului Vâlcea.
Bineînțeles, nu a lipsit promisiunea unei întâlniri cu premierul Dăncilă vineri, 13 septembrie, pentru discutarea situației. Oamenii au avertizat că mai sunt puține zile până când își vor pierde locurile de muncă și au amenințat cu proteste la București.
Ca și la Gorj, și la Vâlcea este promisă căutarea de soluții pentru problema certificatelor de carbon, soluții care ar fi fost aplicat în Polonia. „Dacă acolo s-a putut ca statul să suporte o parte din cheltuielile pentru certificatele de emisie CO2, poate va fi posibil şi în România. Săptămâna viitoare, mergem la Bucureşti! În frunte cu mine!”, le-a spus președintele CJ Vîlcea manifestanţilor. (A.A.)