Premieră: Persoane în pericol de înec, salvate cu drone și roboți, în Gorj

Echipamente unice în România au fost testate cu succes în Gorj și vor ajuta salvatorii să recupereze persoane care riscă să se înece. Drone care pot arunca un colac de salvare, roboți ce pot merge și un kilometru pe apă ca să poată recupera oameni sau un sonar ce poate face diferența între un corp omenesc și alte obiecte. Acestea au fost doar câteva dintre echipamentele testate de salvamontiștii gorjeni pe lacul Sâmbotin. 

Robotul are două motoare și poate aduce la mal trei persoane. "Este un robot care salvează oameni de şase ori mai rapid decât o barcă sau faţă de un salvator cu o unealtă clasică. Poate fi aruncat inclusiv din elicopter de la 20 de metri", a spus Ciprian Zamfirescu, voluntar la Salvamont. 

Drone performante care transportă veste sau colac de salvare au făcut un adevărat spectacol la exercitiul salvatorilor. "Folosim aceste echipamente pentru a transporta veste de salvare, colac, avem veste care sunt autogonflabile, se declanşează din aer şi se umflă în câteva secunde la nivelul apei şi omul este salvat", a mai spus Zamfirescu. 

Echipamentele moderne ajută salvatorii să reducă mult timpul de intervenție într-o situație de urgență. "Ideea este să se intervină cât mai repede pentru că pe râuri, curentul poate să-i ducă la distanţă foarte mare. Se bazează pe inteligenţă artificială şi are capacitatea de a identifica persoanele sub apă. Face o selecţie rapidă, corpuri posibil umane şi corpuri care n-au nicio legătură cu oamenii. Am cumpărat un echipament acum şapte ani, un aruncător de coardă, am făcut doar exerciţii cu el şi acum trei săptămâni am salvat o persoană. Vedem ce e mai bun în lume, ce se inovează, inovăm, dezvoltăm noi şi atunci când e nevoie le folosim", a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont.

Galerie foto


Vizualizări: 2,526

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: