Premieră într-o comună. Teatru combinat cu sarmale, bere și manele!
Premieră pentru istoria comunei Țânțăreni, dar și pentru locuitorii ei, care marți seara au avut posibilitatea să urmărească „pe viu” o piesă de teatru la care nu a fost interzis consumul de bere sau semințe de floarea soarelui, spectatorii fiind cuceriți și de câteva sute de porții de sarmale oferite gratuit de organizatori.
Tot spectacolul a fost pus la punct de Centrul Național de Cultura Romilor, o instituție guvernamentală care, în această perioadă, organizează un turneu în opt județe din țară, Gorjul fiind printre acestea. Țânțăreniul a fost inclus pe harta unde poposesc artiștii întrucât aici există una din cele mai sărace comunități de romi din țară, iar asta s-a văzut și la spectacol. Dacă liderul local al etniei a venit într-o mașină de câteva zeci de mii de euro, în condițiile în care mai avea acasă vreo câteva, pentru cei mai mulți romi banii sunt insuficienți pentru traiul de zi cu zi.
Pentru prima dată, la teatru
Și pentru cei cu bani, dar și pentru cei fără bani, vizionarea piesei de teatru a fost ceva inedit, cu toții căscând gura la actori mai ceva decât copii care mai aveau un pic și se urcau pe scenă pentru a fi cât mai aproape de artiști. De altfel, zeci de copii nu și-au luat ochii de pe actori cât timp aceștia și-au jucat rolurile, la final cu toții fiind entuziasmați de ceea ce au văzut. „Mi-a plăcut cum au jucat personajele și în mod special mi-a plăcut cum țipa mama. E prima dată când văd o piesă de teatru și a fost super, sper să mai vină și altă dată”, a spus una dintre fetele care s-au uitat la spectacol. Adulții, în schimb, au trebuit să recunoască rușinați că nici ei nu au avut parte până acum de alte spectacole de teatru în viața lor. „Nu am fost niciodată la teatru, de unde să știm noi ce e ăla. La televizor am mai văzut câteodată, când se dădea, dar așa, la teatru nu am fost niciodată. E bine că au venit la noi în comună că avem o comună frumoasă”, a spus unul dintre localnici.
Lucrul acesta era cunoscut deja de organizatori, Crina Morteanu, consilier la CNCR, spunând că și în alte locuri din țară lucrurile stau la fel. „Acești oameni nu au mai văzut până acum în viața lor un spectacol, indiferent că vorbim de unul de teatru sau unul muzical. Poate părea surprinzător pentru că suntem în 2017 într-o țară membră a Uniunii Europene, dar asta este o realitate a zilelor noastre, din păcate”, a spus reprezentanta CNCR.
„Nouă ne place muzica, că merge cu berea”
Nu toți spectatorii au fost însă și interesați de ceea ce se întâmpla pe scenă, unii dintre ei având alte preferințe, în special culinare, mai ales după ce s-au împărțit sarmalele. „Noi stăm la bere, lăsăm pe alții cu teatrul. Noi, țiganii, nu suntem cu păpușoii, nouă ne place muzica, să vină muzica pentru că merge cu berea. Avem duba plină cu bere, înecăm comuna în bere până dimineață, dacă vrem”, a spus unul dintre „spectatori”. A venit însă și momentul în care artiști de renume ai etniei au urcat pe scenă pentru a cânta muzică tradițională țigănească și, surprinzător, romii spectatori au început să își ia tălpășița spre casă. Nimeni nu a mai dansat din buric pentru că berea și sarmalele îi ghiftuiseră pe cei care ar fi trebuit să se bucure de spectacolul oferit gratuit.