Prejudiciu calculat la o primărie într-un proces dintre actualul și fostul primar
Numărul mare de litigii, dar și complexitatea dosarelor înregistrate pe rolul instanțelor de judecată, au făcut ca autoritățile locale din comuna Bumbești-Pițic să angajeze o firmă de consultanță juridică, în contextul în care primăria are consilier juridic angajat. Mii de lei au fost oferite firmei contractate să apere interesele primăriei în trei dosare în care primăria nu a avut câștig de cauză. Între dosare a fost și unul cu fostul primar Michy Nioață.
”Și cu banii dați dar și cu treaba nerezolvată”, cam așa s-ar putea explica situația de la primăria Bumbești-Pițic, acolo unde autoritățile locale au angajat o firmă de consultanță juridică fără acordul consilierilor locali, care a dus la pierderea mai multor procese pe care primăria le avea pe rol.
”În perioada august 2022-martie 2023, în condițiile existentei unui post de consilier juridic în organigrama entității, și fără a deține aprobare din partea organului deliberativ, au fost achiziționate servicii de consultanță juridică, pentru reprezentarea într-un număr de patru dosare, pentru care au fost efectuate plăți în sumă totală de 6.200 lei. În trei situații, dosarele au fost finalizate, iar UATC Bumbești-Pițic a pierdut definitiv cauzele de pe rolul instanțelor. În timpul misiunii de audit, entitatea a luat măsuri de stabilire a întinderii prejudiciului respectiv a calculat și înregistrat în contabilitate debitul de 6.200 lei și penalități în valoare de 522 lei și a recuperat valoarea debitului de 3.200 lei aferente dosarelor finalizate și pierdute”, se arată în raport.
Primarul din Bumbești-Pițic le-a explicat inspectorilor că a luat decizia de a angaja o firmă de consultanță pentru că angajata primăriei s-a aflat mai tot timpul în concediu medical.
”Conducerea entității invocă faptul că s-a procedat la achiziția serviciilor juridice, urmare numărului mare de litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, în condițiile în care consilierul juridic al primăriei, în perioada contractării acestor servicii, se afla frecvent în concediu medical în anul 2023. În una din situațiile prezentate, s-a considerat faptul că litigiul prezenta un grad de complexitate mai ridicat întrucât una din părți era un fost primar al comunei într-un litigiu pentru recuperarea unor prejudicii stabilite”, au precizat inspectorii Curții de Conturi în raport.
Autoritățile locale din Bumbești-Pițic sunt obligate acum să recupereze prejudiciul creat bugetului local al comunei creat prin contractarea firmei de consultanță juridică deși primăria are angajat consilier juridic plătit din bani publici să apare și să reprezinte unitatea administrativ teritorială în instanță.
Mai mult decât atât, la primăria din Bumbești-Pițic au fost angajate și efectuate cheltuieli cu servicii de audit intern în valoare de 4.760 lei, contractate în anul 2021, în condițiile în care legiuitorul a exclus pentru entitățile publice posibilitatea desfășurării activității de audit intern, altfel decât prin intermediul unor auditori aflați în raporturi de muncă sau de serviciu cu entitatea sau prin utilizarea capacității de audit a compartimentului care se constituie în cadrul entității organizatoare sau la nivelul structurii asociative. Nici la data prezentei verificări nu a fost asigurat cadrul organizatoric și funcțional necesar desfășurării activității de audit public intern. S-au luat măsuri de stabilire a întinderii prejudiciului prin calcularea de penalități în sumă de 666 lei și de recuperare a sumei de 5.426 lei.