Pregătirea grădinii de flori primăvara
Cine locuieşte la casă are și un mic teren pentru grădina de flori, așa că trebuie să îngrijească grădina. Dacă nu preferaţi gazonul verde în toată grădina aveţi nevoie de minime cunoştinţe pentru a vă pregăti grădina de primăvară.
Odată cu venirea vremii mai calde şi plantele şi arbuştii din grădină se pregătesc să prindă viaţă. Luna martie este perioada cea mai potrivită pentru lucrările ce trebuie făcute în grădinile de flori. Aveţi nevoie doar de câteva sfaturi practice pentru a ştii ce să faceţi.
Strângerea resturilor de plante uscate: În prima jumătate a lunii martie, după ce perioada rece a trecut şi nu mai există riscul unui îngheţ la nivelul solului, trebuie adunate toate frunzele, toate crengile rupte şi resturile uscate de plante. Când încep să apară lăstari noi la baza plantei, este necesar să se îndepărteze vârfurile vechi.
Toaletarea plantelor perene: Plantele perene verzi sunt unele dintre cele mai uşor de îngrijit, dar au şi ele nevoie de toaletare. Astfel, se îndepărtează frunzele rupte şi inestetice, pentru a face loc creşterii altora noi. Se taie tijele de la tufănele, pentru că la bază încep să crească lăstari.
Plantarea răsadurilor și semințelor de flori: O lucrare importantă este plantarea florilor bienale: panseluţe, părăluţe, nu-mă-uita, etc. Pe lângă lalele, narcise şi zambile se pot planta acum şi florile de vară-toamnă: dalia, tuberozele sau gladiolele. Pentru o repartizare uniformă a seminţelor mărunte de flori pe suprafaţa solului, se poate folosi o „semănătoare“ confecţionată dintr-o solniţă cu găuri mai mari.
Plantarea de arbori și arbuști noi: Tot în luna martie se plantează arbori şi arbuşti aduşi de la pepiniere: magnolii, liliac etc. Plantele căţărătoare şi arbuştii trebuie ghidaţi pe spaliere, iar mlădiţele plantelor perene cu ajutorul aracilor.
Tăierea trandafirilor și arbuștilor: Până la 15 martie trebuie încheiată tăierea trandafirilor în tufă şi urcători. La trandafirii căţărători se taie lăstarii bătrâni, iar cei tineri se răresc pentru o înflorire mai bogată şi o creştere mai rapidă în cursul anului.
Şi arbuştii cu înflorire estivală trebuie tăiaţi acum pentru întreţinere. Se înlătură ramurile uscate şi se degajează centrul arbustului.
SFAT UTIL: Trandafirii sunt unele dintre cele mai sensibile flori și trebuie știut că periodic e nevoie ca frunzele trandafirilor să fie îndepărtate total, pentru ca trandafirii să înceapă să înflorească din nou.