Prefectul a solicitat un autolaborator pentru măsurarea aerului din Gorj

În urma discuţiilor generate ieri la dezbaterea publică organizată de Primăria Târgu Jiu, pe subiectul realizării unei staţii de tratare a deşeurilor, prefectul de Gorj, Iulian Popescu, a scolicitat un autolaborator pentru măsurarea hidrogenului sulfurat din aer.

"Am solicitat atât Ministerului Mediului, cat și Agenției Naționale pentru Protecţia Mediului ca în cel mai scurt timp să vină aici, în municipiul Târgu Jiu, un autolaborator. Mai exact, unul din București sau din judeţul Prahova se va deplasa peste o săptămână sau două. Acesta ar trebui să măsoare, într-un mod certificat, într-un mod credibil, mirosul de hidrogen sulfurat și nu numai. Pentru că în judeţul Gorj și am fost invadați de mirosuri pe care nici nu le mai putem măsura și identifica", a transmis Iulian Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prefectul a subliniat şi câteva aspecte discutate în cadrul întâlnirii de ieri, unde a participat în calitate de cetăţean al municipiului Târgu Jiu: "Ieri a fost o discuție legată de managementul deşeurilor la nivelul județului Gorj. A fost o încercare, o simulare de consultare publică în ceea ce privește amplasarea unei stații de tratare a deșeurilor care este îmi plan de mai bine de 15 ani. Acest proiect este făcut pur și simplu de ochii lumii ca să se arate că se face ceva. Am solicitat să ni se transmită care au fost în locațiile analizate și care au fost criteriile pentru alegerea unei anumite locații. Reprezentanții Primăriei Municipiului Târgu Jiu, Consiliul Județean, reprezentanții zonei metropolitane să se adune la aceeași masă să ne prezinte o hartă a județului Gorj, să se facă un calcul pe volumul de deșeuri care este produs atât de Târgu Jiu, cât şi de restul localităților din judeţul Gorj. Să facem niște calcule în funcție de curenții de aer, de densitatea populației, de mai mulți factori pe care trebuie să-i luăm în calcul și să se decidă amplasarea într-o anumită zonă. Am participat la această discuție în calitate de cetățean, nici nu am fost invitat. Am văzut pe un grup că se face această discuție, adică prefectura județului Gorj nu a fost invitată. Nu au fost invitate nici instituțiile responsabile de mediu cum ar fi Garda de Mediu, cum ar fi Agenția pentru Protecția Mediului, Direcția de Sănătate Publică. Am întrebat dacă au fost invitați și mi s-a răspuns că nu".

Popescu anunţă ca va organiza o întâlnire pe acest subiect săptămâna viitoare, la Prefectură: "Am decis ca săptămâna viitoare să organizez o întâlnire în Instituția Prefectului, cu instituțiile responsabile de sănătate publică, de protecția mediului, cu primăria municipiului Târgu Jiu și cu câțiva reprezentanți ai cetățenilor pentru a discuta activ pe documente, pe caracteristici tehnice, unde ar trebui să fie amplasată o astfel de stație de tratare a deșeurilor. Târgu Jiu este un oraș plin de mirosuri, care este captiv între o groapă de gunoi și o crescătorie de pui. În loc să fim un oraș al turismului, al culturii, al lui Brâncuși, suntem blocaţi atât economic, dar și social".

Vizualizări: 885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: