Povestea unui excavatorist în prag de pensie: A fost o experiență de viață!
Excavatoriștii din carierele de cărbune îngroașă rândul celor care se pensionează. Unul dintre specialiștii de care e mare nevoie la "cârma" roții uriașe care sapă după cărbune a mărturisit că meseria nu e deloc grea dacă ești atent și responsabil. Riscurile și responsabilitățile sunt uriașe.
Octavian Martinescu lucrează de aproape trei decenii în minerit. Este excavatorist la Cariera Roșiuța, din Motru, și a vorbit despre meseria sa la un post central de televiziune. "Trebuie atenție maximă. Trebuie, tot timpul, ochii pe cupe, pe rotor, pe front. Exploatăm steril în momentul ăsta. Un strat, două mai jos, e cărbunele, care e cel mai important:, a spus Octavian Martinescu, într-un reportaj la Observator Antena 1.
"M-am obișnuit cu singurătatea aici. Stau mai mult singur. Ceilalți colegi sunt pe utilaj. Pentru mine, e o experiență de viață și nu regret că am ales meseria asta", a mai spus bărbatul.
La anul, Octavian va ieși la pensie. Condițiile dificile în care a muncit 28 de ani îi permit să iasă la pensie mai devreme. Va îngroșa rândul oamenilor care cunosc o meserie rară și care ies din câmpul muncii.
Constantin David, directorul UMC Motru, a explicat că un astfel de specialist se pregătește în câțiva ani: "Este o meserie destul de complexă, o meserie care se dobândește într-un timp lung, de 5-6 ani de zile de experiență pe roată. Acest colos, acest complex minier este destul de complex și trebuie condus cu responsabilitate pentru că este în pericol atât siguranța utilajului, cât și a oamenilor care lucrează pe utilaj".
Circa 5.000 de lei câștigă un excavatorist pe lună. Complex Energetic Oltenia caută să angajeze 47 de excavatoriști. A identificat deja 30 pe care îi instruiește. Mai are nevoie de 17 pentru ca utilajele să funcționeze cum trebuie.