Povestea ultimului olar din Găleșoaia: Am făcut milioane de oale
Dumitru Coneru are 81 de ani. E ultimul olar din satul Găleșoaia. Nu mai există cătunul unde el a învățat cum să învârtă roata. Satul a fost șters de pe hartă ca să fie deschis în locul său o carieră de cărbune. Dar Dumitru Coneru duce mai departe tradiția în școlile din Bălești și Cîlnic. Învață copiii cum să modeleze farfurii din lut și e mândru că tinerele generații sunt dornice să-i învețe meșteșugul.
Dumitru Coneru a fost ultimul localnic care a părăsit satul Găleșoaia. Prin mâinile lui nea Dumitru au trecut milioane de ulcioare, farfurii sau căni. „Începând de la ceşcuţe de cafea, cănuţe de ţuică fiartă, castroane, castronele, ulcele de Joi Mari, cum erau pe timpuri. Făceam câtre trei mii, şase mii, patru mii de ulcele de Paşti. Lucram câte trei cuptoare pe lună. Dacă la o ardere băgam până la 1450 într-un cuptor. Cred că i-au trecut milioane de oale până la 81 de ani. Numai la un cuptor pe lună”, a mărturisit Dumitru Coneru, într-un reportaj la Antena 1.
A fost miner, dar când ieşea din carieră umplea cuptoarele cu oale de lut. Odinioară, tocmai datorită numărului mare de oameni care se ocupau cu acest meşteşug, oamenii din satul său, din Găleşoaia, erau numiţi „străchinari”. Şi câştigau bani frumoşi de pe urma lutului. Mărturisește că i-a fost dragă meseria și se mândrește când vede că tinerii sunt curioși să-i descopere secretele acestui meșteșug aproape uitat.
Străinii îi apreciază mult și mai mult. „Da. Le place. Le cumpără. Mă duc cu 20-30 de baxuri cu mine. vin fără nicio oală. Am fost în Austria, Bulgaria, Polonia, la sârbi de şapte ori. Atât de entuziasmaţi sunt străinii. Stau grămadă pe mine. Se ridicau în picioare să vadă roata”, a mai spus meșterul.
În fiecare weekend, Dumitru Coneru face ateliere. Copii, adulți, români sau străini vin și învârt roata și sunt fascinați să facă singuri farfurii sau vaze din lut.
„Un om inestimabil pentru că duce mai departe acest meşteşug tradiţional care, nu peste mulţi ani, va dispărea dacă nu suntem atenţi şi nu încercăm să-l menţinem”, a declarat Daniel Drumen, directorul școlii din Cornești.
În Gorj, mai sunt doi olari. Pe lângă Dumitru Coneru, meșteșugul vechi de mii de ani e dus mai departe de Ion Rătezeanu. Și el merge peste hotare și le arată străinilor și românilor de pretutindeni cum se frământă lutul.