Povestea puțin știută a Primăriei Baia de Fier

Fiecare clădire are o poveste. Una interesantă și neștiută de mulți stă în dreptul clădirii în care acum funcționează Primăria Baia de Fier. Până acum aproape un secol, primăria din localitate era o casă mică din bârne și acoperită cu șindrilă. Apoi a fost construită una nouă. O sală din noua clădire a fost folosită pe post de atelier de țesut, sală de clasă ori grădiniță.  

Melania Lera a readus în atenție povestea clădirii așa cum e ea descrisă în Monografia Băii de Fier: "Știți povestea primăriei din Baia de Fier? Știu că în perioada aceasta discuția din jurul primăriei este mult mai pătimașă pentru unii, dar sunt câteva lucruri de știut.

Până în anul 1931, primăria era o căsuță veche, scundă, din bârne, acoperită cu șindrilă și cu pământ pe jos. Era peste stradă de biserica satului Baia de Fier. I se spunea “primăria veche” pentru că între timp începuseră lucrările la cea nouă. 

După 1931, “primăria veche” a fost demolată și în locul ei a fost construită casa unui localnic, Eugen Popescu. O vedeți și astăzi.

În schimb, a fost construită o altă clădire, mai mare, spațioasă, acoperită cu țiglă, iar la această nouă primărie au contribuit cu bani și localnicii. 

M-am bucurat mult când am găsit această informație în monografia Băii de Fier, scrisă de prof. Ion Nițulescu. Asta mi-a confirmat că noi, în Baia de Fier, am construit tot ce avem și că mai departe, viitorul și decizia tot în noi stau.

A mai notat profesorul Nițulescu faptul că o sală mai mare din primărie a fost folosită pe rând ca sală de clasă, atelier de țesătorie, grădiniță, sală de festivități ori pentru diverse întâlniri. Un spațiu pentru toți. Cat de frumos poate fi folosită primăria".

Vizualizări: 1,752

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: