Polițiști din mai multe județe, anchetă la o obște din Gorj
Inspectoratul General al Poliției Române a declanșat o amplă acțiune de control la Obștea Peștișani din Județul Gorj, la care au participat polițiști și specialiști silvici din mai multe județe. Acțiunea vizează tăierile ilegale de arbori din fondul forestier. Obștea Peștișani era acum un an în atenția opiniei publice prin faptul că doi pădurari riscau să fie demiși pentru că au sesizat furturile de lemne din zonă.
Polițiști din cadrul Direcției de Ordine Publică - Serviciul Protecția Fondului Forestier si Piscicol au desfășurat, timp de 4 zile, o acțiune, pe raza județului Gorj, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori din fondul forestier național.
De asemenea, polițiștii au verificat și respectarea dispozițiilor legale de către agenții economici pe linia achiziției, depozitării, prelucrării si comercializării materialelor lemnoase.
“Acțiunea, ce a avut loc în perioada 26 – 29 noiembrie 2019, a vizat verificarea unui ocol silvic și a activităților desfășurate de către 4 agenți economici”, a precizat IPJ Gorj.
La acțiune au participat 4 polițiști din carul Direcției de Ordine Publică - Serviciul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sprijiniți de 12 polițiști din cadrul Inspectoratelor de Poliție Județene Alba, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Hunedoara și Vâlcea.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul a 16 specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Gărzile Forestiere Brașov, Cluj, Ploiești, Timișoara.
IPJ Gorj a precizat care au fost obiectivele acțiunii, menționând că rezultatele nu au fost centralizate. Polițiștii au urmărit:
- verificarea activităților de punere în valoare de arbori, a modului de inventariere și evidențiere în documentele specifice a masei lemnoase pusă în valoare, de predare/primire/reprimire a parchetelor de exploatare forestieră, precum și a modului de exercitare a controlului respectării regulilor silvice de către personalul silvic din cadrul ocolului silvic;
- verificarea stocurilor de material lemnos existente în platformele primare și la drum auto, precum și a cantităților expediate din partidele de masă lemnoasă reprimite/aflate în curs de exploatare;
- verificări în vederea identificării eventualelor tăieri fără drept de arbori și a sustragerilor de material lemnos din fondul forestier aflat în paza ocoalelor silvice menționate;
- verificări pe linia primirii, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos la punctele de lucru ale societăților comerciale urmărindu-se, în principal, existența și modul de completare al registrului de evidență al intrărilor – ieșirilor de materiale lemnoase, proveniența legală a materialului lemnos, corespondența stocurilor scriptice de material lemnos comparativ cu cele faptice (pe specii și sortimente, inclusiv prelucrate), utilizarea SUMAL și respectarea obligațiilor referitoare la raportare și modul de operare de către utilizatori a datelor în SUMAL, modul de evidențiere în actele contabile sau în alte documente legale a operațiunilor comerciale cu material lemnos.
Foto arhivă, de la verificările făcute anul trecut.