Politicienii promit salarii mai mari în minerit. Replica liderilor sindicali!
Ziarul Pandurul continuă dezbaterea electorală, tema abordată de această dată vizează promisiunea liberalilor de a creşte salariile minerilor şi energeticienilor cu 20%. Unii dintre candidaţii intraţi în cursa pentru Parlamentul României au fost întrebaţi despre posibilitatea ca această promisiune să se realizeze. Ca şi liderii sindicali, cei mai mulţi au răspuns că este imposibil să se majoreze salariile în situaţia în care se află CE Oltenia, în momentul de faţă.
Dan Vâlceanu, candidat PNL la Camera Deputaţilor, susţine că majorarea salariilor minerilor şi energeticienilor cu 20% se va face în primul an de guvernare liberală. „Majorarea salariilor pentru mineri şi energeticieni reprezintă una dintre măsurile ce vor fi luate de viitoarea guvernare liberală. Ultimele creşteri salariale în minerit şi energie au avut loc tot pe o guvernarea de dreapta. Întotdeauna pe guvernări de dreapta, companiile de stat au fost profitabile. Modalitatea în care noi ne raportăm la companiile de stat e total diferită faţă de modalitatea PSD. Prin anumite măsuri pe care le vom lua aceste companii pot deveni profitabile, iar salariile pot creşte. Odată cu deblocarea perimetrelor blocate, cu deblocarea fronturilor de lucru, prin crearea mixului energetic şi prin numirea unor profesionişti adevăraţi la conducerea complexului, companiile pot deveni profitabile şi se pot creşte salariile minerilor şi energeticienilor. În momentul acesta, personalul care lucrează în cariere şi termocentrale este insuficient. În condiţiile în care compania devine profitabilă se pot face chiar şi angajări. În condiţiile în care măsurile pe care le propunem noi intră în vigoare, eu cred că în aproape un an se pot face aceste majorări salariale”, a explicat Vâlceanu.
PMP: Salariile pot fi mărite, dar nu atât de mult
Gheorghe-Leşu Daviţoiu, candidat PMP la Camera Deputaţilor şi fost director în minerit, crede că înainte de a se vorbi de procente ar trebui făcute nişte calcule. „Înainte de a se vorbi de mărire trebuie făcute nişte calcule. N-ar fi rău să poată fi mărite salariile cu 20%, dar la ora actuală nu se pot mări cu 20%, chiar dacă minerii au pierdut alte drepturi, cum ar fi: prima de vacanţă, bilete de odihnă. Cu 20%, salariile se măreau acum 15 ani, în ultimii 10 ani s-a mers pe inflaţie. Salariile ar putea fi mărite că s-a redus numărul de personal şi se munceşte mult mai mult. Cred că s-ar putea mări salariile cu 8-10%. În structura actuală a Complexului Energetic Oltenia nu se pot mări sub nici o formă cu 20%. Dacă s-ar adăuga o parte din Hidro, Vâlcea şi cu Târgu Jiul, se pot rezolva mai multe”.
Weber: Cred că e „o chestiune populistă”
Mihai Weber, candidat PSD la Camera Deputaţilor, susţine că această promisiune nu are nici un fundament. „Mi se pare o chestiune populistă, înainte de alegeri. Vin şi cu o întrebare: Cum poţi să spui că veţi susţine o anumită categorie, când tu te-ai opus într-un mod clar, evident, majorării salariilor din educaţie şi sănătate? Oamenii nu pot să mai creadă aşa ceva. Mai mult, legea salarizării unitare, care a fost lăsată în braţele acestui guvern, susţinut de PNL, nu a fost aplicată. În concluzie, această promisiune făcută nu are nici un fel de fundament. Acum trebuie să ne opunem toţi disponibilizărilor şi abia apoi să ne gândim la majorările salariale”.
ALDE: Politicienii nu pot promite salarii mai mari în companii
Dian Popescu, candidat ALDE la Camera Deputaţilor, spune că el nu va promite niciodată ceva ce nu va putea realiza. „Primul pas spre mixul energetic a fost făcut prin modificarea Legilor Energiei, introducerea articolului 29, astfel încât CE Oltenia să-şi revină din punct de vedere financiar. Nimeni din spectrul politic nu poate promite majorarea salariilor, asta fiind apanajul negocierilor dintre patronat şi sindicat. Eu n-am făcut niciodată promisiuni nesustenabile şi care nu depind de mine. Am promis modificarea Legilor Energiei şi crearea mixului energetic, am făcut! Promit că voi modifica legea certificatelor verzi astfel încât preţul pe certificat să nu mai fie 29 de euro! Promit că voi fi cu ochii pe managementul companiei ca să nu răspundă grupurilor de interese venite din afara ţării, ce doresc închiderea CE Oltenia”.
Ce spun sindicaliştii
Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO, spune că majorarea salarială este o un lucru benefic, însă nu se poate realiza în momentul de faţă. „Ar fi un lucru benefic, oricine îşi doreşte o majorare salarială. Aşteptările oamenilor sunt foarte mari, dar ar fi posibil numai dacă modificările la Legea Energiei se pun în vigoare, dacă vom beneficia de o concurenţă corectă şi loială, în piaţă. La ora actuală, dacă ne uităm, exceptând pe cei de la Nuclear-electrica şi pe cei de la Hidro, următorul ca preţ în viaţă este Complexul Energetic Oltenia, sunt foarte aproape ca preţ de cei de la Nuclear-electrica. Ar exista premise, ca pe viitor, salariile să fie mult mai mari. Sunt nişte condiţii esenţiale care trebuie îndeplinite”
Dumitru Pârvulescu, liderul FNME, spune că salariile se vor putea majora numai în condiţiile în care se vor face modificări pe piaţa de energie. „Dacă se vor face schimbări în piaţa de energie, e posibil să se mărească salariile, dacă nu vor face modificări de legislaţie nu se poate. Dacă ni se va recunoaşte această rezervă de capacitate şi ni s-ar plăti, să avem nişte venituri în plus, s-ar putea, altfel nu. Sau dacă dânşii cred că vor creşte aşa de mult preţul la producător să fie ceea ce era prin 2012-2013 se poate, dar e puţin probabil. Creşterea salariilor angajaţilor se poate face doar dacă vor creşte veniturile companiei. În momentul de faţă, compania nu are nici minimul necesar pentru baza materială şi pentru revizii. Suntem într-o situaţie disperată. Mai sunt cheltuielile cu amortismentul, cu dobânzile şi creditele bancare, cu certificatele de CO2”.