Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 25 ianuarie 2025.

(închide)

Politicienii, cu ochii pe Boza. „Pentru mine e un semn de întrebare”

Complexul Energetic Oltenia a schimbat caietul de sarcini la licitaţia privind achiziţionarea benzilor de cauciuc necesare în carierele miniere. Un contract de circa 20 de milioane de euro pentru următorii doi ani. Artego Târgu Jiu era furnizorul tradiţional al Complexului Energetic Oltenia, dar compania a modificat caietul de sarcini cu scopul declarat de a atrage investitori străini. Riscul ca un producător român să fie scos de pe piaţă nu este luat în calcul de o companie condusă de oameni pentru care contează doar îndeplinirea indicatorilor de performanţă.

Conducerea CE Oltenia a modificat caietul de sarcini astfel încât să favorizeze firmele din afară. Mai exact, a scos condiţiile de mediu privind obligativitatea recuperării covoarelor de cauciuc uzate, o procedură care pentru Artego ar fi fost mai ieftină, câtă vreme este mai aproape de carierele miniere. Complexul Oltenia şi-a asumat să se ocupe singur de deşeurile de cauciuc, spre a mulţumi astfel competitorii din străinătate, Artego fiind singurul producător din România.

Pecingină: „Sclavi fiind, preferă să îndoaie genunchii”

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, nu vede cu ochi buni această decizie. „Pentru mine este un semn de întrebare de ce n-au lăsat caietul de sarcini aşa cum a fost ani de zile. Să fim serioşi, orice concurent putea să vină în afară de Artego, putea să vină orice firmă pe lângă ei încât să respecte acea condiţie de ridicare a deşeurilor. Nu era o restricţie în ceea ce priveşte participarea unei firme din ţară sau din afara ţării, se pot asocia şi pot face dovada capacităţii din punct de vedere tehnic a ridicării deşeurilor. Este o condiţie impusă cred că din anul 2005, condiţie impusă de situaţia de la acea dată, pentru că în cariere erau foarte multe cantităţi de deşeuri în ceea ce priveşte benzile uzate şi aceea era obligaţia companiei pentru a respecta condiţia de mediu. Orice concurent, nu numai Artego putea să participe pentru că sunt foarte multe firme în ţară care folosesc deşeurile în alte scopuri decât producţia de cauciuc”, a spus Cosmin Popescu.

Vicepreşedintele PNL Gorj, Gheorghe Pecingină, spune că alte state, precum Cehia sau Polonia, îşi protejează producătorii autohtoni, în vreme ce românii, „sclavi fiind, preferă să îndoaie genunchii”.

„Marii guvernanţi se laudă că protejează industria autohtonă, dar nu o fac. Ia mergeţi în Polonia, să vedeţi ei aşa procedează, ia mergeţi în Cehia. Şi ei fac licitaţii internaţionale, dar până la un punct”, a spus Pecingină.

Boza: Nu ştiu ce e aşa şocant

Managerul CE Oltenia, Sorin Boza, nu a înţeles reacţia politicienilor din Gorj. „Artego poate participa la licitaţie aşa cum a participat în ultimii 20 de ani. Însă, prin acest lucru se va crea a competiţie. (...) Dacă până acum Artego a fost singurul care a participat, eu sper să mai vină şi alţii, pentru că aşa se creează competiţie. Competiţia înseamnă pentru noi costuri mai mici. Nu ştiu ce este aşa şocant”, a spus Boza la Radio Infinit.

Sorin Boza a spus că Artego poate participa la licitaţie şi că este o competiţie corectă. „Asta deranjează, că e prea transparentă? Unde e corectitudinea? Haideţi să fim corecţi până la capăt”.

Vizualizări: 2,107

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: