Plaveti, colaboratorul DNA

Anchetatorii DNA au finalizat și deferit justiției, recent, un dosar de mare corupție privind deturnarea de licitații din domeniul energiei, între inculpați numărându-se și un director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, ce va fi judecat pentru luare de mită.

Potrivit dosarului ajuns la instanța de judecată, consultat de stiripesurse.ro, anchetatorii DNA a avut sprijinul nemijlocit al unui director al uneia dintre companiile energetice românești, oficial care, la rândul său, a și denunțat interesele obscure ale celor deferiți justiției privind licitațiile din acest domeniu. Este vorba despre Dan Plaveti, dircetor recrutat printr-o procedură dubioasă, preşedintele directoratului CE Oltenia.

Concret, se arată în dosarul de mare corupție ajuns pe masa anchetatorilor, anchetatorii DNA au dispus folosirea directorului menționat drept colaborator iar, conform mandatului emis pentru activitățile acestuia, se pare că oficialul a trebuit să comită, controlat, „în scopul obţinerii de mijloace de probă a infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 CP, dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 CP, cumpărare de influență, faptă prev. de art. 292 CP, trafic de influență, faptă prev. de art. 291 Cod penal, falsuri în înscrisuri, prev. de art. 320-326 CP și/sau alte infracțiuni prevăzute de legea nr. 78/2000 în legătură directă sau indirectă cu starea de fapt asociată infracțiunilor pentru care s-a început urmărirea penală”.

El a mai trebuit, pe durata colaborării cu DNA, să se ocupe de „redactarea, semnarea, obținerea și folosirea de înscrisuri și obiecte în legătură directă sau indirectă cu starea de fapt asociată infracțiunilor pentru care s-a început urmărirea penală anterior prezentată sau în legătură directă sau indirectă cu alte infracțiuni ce pot face obiectul unor extinderi ale urmăririi penale, toate acestea în scopul obţinerii de mijloace de probă”.

Actele din dosar relevă și faptul că directorul, care a ajutat anchetatorii DNA, ar fi folosit tehnică pentru înregistrarea ambientală a celor cu care discuta, discuții ce reprezintă proba forte a anchetatorilor anticorupție în probarea faptelor de dare și luare de mită, trafic și cumpărare de influență și de deturnarea unor licitații.

Măsura autorizării colaboratorului a fost prelungită succesiv în timpul urmăririi penale, se mai arată în dosarul ajuns la instanță. Astfel, oficialul a obținut de această manieră probe relevante privindu-i pe afaceriștii  Ion Eugen Petru, patron al SC Techno Montaj, Ion Macovei, angajat al societății Concif Baza de Aprovizionare SRL și Marian Botu, director al Energomontaj SA.

Alături de cei trei a fost trimis în judecată Iosif Chircă, la data faptei director în cadrul Complexul Energetic Oltenia-Sucursala Electrocentrale Rovinari, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, mai notează știrpesurse.ro.

Vizualizări: 4,229

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: