Planul de restructurare, prezentat verbal liderilor politici

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, le-a explicat vineri liderilor politici din Gorj în ce constă planul de restructurare, când vor fi închise carierele miniere și grupurile energetice, dar și că societatea trebuie să facă investiții de 1,4 miliarde de euro, în cinci ani, din surse proprii, pentru a respecta planul.

În ceea ce privește perimetrele miniere, Cariera Peșteana se va închide începând cu anul 2022, Cariera Husnicioara în 2024, Cariera Lupoaia în 2025, a spus Burlan. “Rovinari va rămâne în funcțiune cu trei grupuri energetice, funcționează de foarte mulți ani cu trei grupuri. Turceniul va rămâne în funcțiune cu două grupuri energetice. Nu cred că în ultimii doi ani, anul acesta și anul trecut, am funcționat cu mai multe grupuri. Turceni va fi beneficiarul unui grup pe gaze de 475 MWh. La Ișalnița, grupul 8 va înceta să producă începând cu anul viitor, grupul 7, la momentul punerii în funcțiune a termocentralei pe gaz, va avea 850 MWh. Avem în intenție construirea a opt parcuri fotovoltaice care însumează 725 MWh, pe terenurile haldelor de steril din interiorul carierelor și haldelor de cenușă ale termocentralelor. Mai este modernizarea microhidrocentralei de la Turceni, de 10 MWh”, a spus managerul companiei.

Daniel Burlan a spus că este încrezător că acest plan va fi realizat: “Da, chiar credem, pentru că, spre deosebire de alte timpuri, există aceste fonduri destinate pentru aceste investiții. Există fonduri pentru modernizare, cu două axe, axa prioritară, care prevede finanțarea în totalitate a investițiilor în energii regenerabile și aici mă refer la parcurile fotovoltaice și reabilitarea rețelelor termice și eficiență energetică, și axa non-prioritară care finanțează până la 70% termocentralele pe gaz”.

Pe lângă investițiile noi, planul de restructurare are prevăzute și investiții în activele existente, modernizarea grupurilor în funcțiune, modernizarea utilajelor din cariere și tot ce înseamnă modernizare în zona asta socială.

“Toate măsurile însumate înseamnă vreo trei miliarde de euro pe tot intervalul. Cred că acest plan de restructurare este ambițios, dar creează o oportunitate pentru dezvoltarea zonei”, a spus Burlan, precizând că partea de cofinanțare a CE Oltenia este de 1,4 miliarde de euro.

Burlan a vorbit și despre faptul că realizarea noilor investiții va însemna înființarea de locuri de muncă: “Pentru construirea acestor centrale și parcuri fotovoltaice ne vor trebui oameni să le construiască. Tot din zona asta vor fi. Parcurile fotovoltaice vor avea nevoie de o schimbare periodică a panourilor fotovoltaice. Mă gândesc că prin acest mecanism pot fi accesate fonduri pentru construirea unei fabrici de panouri fotovoltaice în zonă. Pot fi construite fabrici pentru asigurarea componentelor pentru viitoarele investiții noi”.

Daniel Burlan a promis, din nou, că societatea va da publicității o sinteză a planului de restructurare. La dezbaterea organizată vineri de Sindicatul Liber de la Cariera Roșiuța au participat reprezentanți a șase partide parlamentare și neparlamentare. (M.M.)

Vizualizări: 2,796

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: