Pîrvulescu: Să presupunem că mâine se închide CE Oltenia
Exercițiu de imaginație. “Presupunem că mâine s-ar închide Complexul Energetic Oltenia!” E punctul de la care a pornit discuția un sindicalist din cadrul companiei, dorind să explice însă ce ar însemna o eventuală închidere a producătorului. O închidere care nu ar afecta doar salariații, ci și întregul buget.
Dumitru Pîrvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie, a fost cel care a venit cu acest scenariu fiind exasperat de afirmațiile făcute în spațiul public, în jurul unui nou ajutor de stat pe care îl așteaptă compania din Gorj ca să poată cumpăra certificatele de dioxid de carbon și în acest an. Altă variantă nu ar fi. Pîrvulescu a explicat că banii acordați de stat se întorc oricum la Guvern.
“Nu mai este mult și va trebui să acționăm iar pentru acele certificate de dioxid de carbon, iar nevoia e mare. Să facem o chestie de logică simplă. Presupunem că mâine s-ar închide Complexul Energetic Oltenia, da? Dacă s-ar închide, n-ar mai trebui să dea Guvernul acei bani complexului ca să achiziționeze certificatele, dar nici CEO nu va mai trebui să cumpere. Banii care se dau la complex de Guvern oricum se întorc la Guvern, sub altă formă”, a spus Pîrvulescu, la Radio Impact.
Acesta a încercat să explice și dările pe care le are de achitat compania, taxe și impozite care atârnă ca o piatră de moară de gâtul producătorului de energie. „Gândiți-vă câte taxe și impozite plătește această companie. Plătim undeva spre 45% din fondul de salarii, plătim redevențe, peste 50 de milioane, certificate verzi, iarăși milioane de euro și alte, și alte taxe. Sunt declarații că iarăși dăm bani la CEO. Sunt declarații ale unor factori decidenți care fac lobby la anumite industrii care sunt concurente. Capitalismul e o junglă. Fiecare dorește să ia locul celuilalt. Că cei care au gândit sistemul energetic nu au gândit-o eficient se vede acum și se vede și la fiecare dintre noi, în ce plătim”, a mai spus Pîrvulescu.