Pîrvulescu (FNME): Va fi târziu după 1 ianuarie
Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, vede o singură soluție pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia, și anume o schemă de sprijin pentru achiziționarea certificatelor de carbon, care au ajuns să reprezinte jumătate din cifra de afaceri. Soluții de genul celor propuse de secretarul de stat din Ministerul Energiei, Marius Dumitrașcu, de reducere a costurilor sau de maximizare a veniturilor pot cel mult ameliora situația, dar nu o pot rezolva, susține liderul sindical.
“E o problemă care trebuie rezolvată printr-o voință politică foarte mare. Nu e târziu. Va fi târziu după 1 ianuarie. În momentul în care nu găsești o schemă să plătești acea diferență la un anumit preț peste care nu mai putem vorbi despre eficiența acestei companii, dacă nu vom găsi mecanismele alea, vor fi foarte greu de achiziționat certificatele până la 30 aprilie 2020”, a spus președintele FNME.
Pîrvulescu a susținut într-o emisiune la Tele 3 că nici dacă ar fi concediați toți salariații nu ar putea fi plătite certificatele, teorie vehiculată cu alte ocazii și de managerul Sorin Boza. “Aici e problema de a fi sau a nu mai fi sau de a ne târî nu știu câți ani printr-o politică de reducere de capacități, de concedieri. (...) Nu va mai fi pierderea atât de mare, dar tot va fi, iar salariații probabil la jumătate. Dacă asta vor, să iasă public să spună. Dar, revin, pierderea nu se poate anula. E prea mare costul ăsta cu certificate pentru a inventa noi roata acum”, a spus Pîrvulescu.
Liderul FNME a spus că este nevoie și de reducerea costurilor de care vorbește secretarul de stat Dumitrașcu, pe care s-a ferit să îl critice, pe motiv că nu îl cunoaște. “De multe ori am criticat oameni și după aceea au avut rezultate. Vizavi de dânsul am o mare problemă. În momentul în care spune că ceva nu se poate, ceva de care depinde viitorul acestei companii, trebuie să vină cu ceva în loc. Asta cu restructurarea economică a companiei și reducere de personal nu poate duce la nimic, pentru că duce la o reducere de la un miliard la 800 de milioane a pierderii, dar nu rezolvă. Nu zic că nu trebuie făcută și chestia asta, dar o faci după ce ai o predictibilitate a ceea ce se întâmplă cu noi din punct de vedere al acestei taxe. Altfel facem degeaba aceste eficientizări”, a mai spus liderul FNME.