Dumitrașcu (Min. Energiei): Mă face să urlu câteodată

Marius Dumitrașcu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a adus noi critici conducerii executive a Complexului Energetic Oltenia. Asta cu o zi înainte ca presa locală să scrie pe surse că secretarul de stat Doru Vișan și-a recuperat atribuțiile legate de Complexul Energetic Oltenia, pe care le preluase Dumitrașcu acum câteva zile. Dacă se confirmă sau nu rămâne de văzut, cert este că Dumitrașcu este și membru al Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia.

Dumitrașcu a vorbit la Gorj TV despre nemulțumirile pe care le are cu privire la modul cum a fost condus complexul. “Sunt nemulțumit atâta timp cât ai asemenea pierderi, cât nu ai o strategie coerentă cu privire la achiziția de certificate, cât nu ai o strategie coerentă cu privire la producție, cât tu ai condiții de muncă dezastruoase pentru oameni, cât tu nu știi să îți argumentezi proiectele în fața Comisiei Europene, cât tu nici măcar în interiorul tău, al companiei, nu comunici elementele necesare sau comunici în mod defectuos, tendențios”, a spus Dumitrașcu.

Acesta a reluat acuzațiile legate de faptul că societatea nu a cumpărat anul trecut certificate de carbon când costul era 7-8 euro, deși avea bani în cont, fiind nevoită ulterior să le ia și de trei ori mai scump. “Această societate are o conducere dualistă, are un Directorat compus din cinci membri și un Consiliu de Supraveghere. Are departamente de analiză, de prognoză. Este un angrenaj format din mult mai mulți oameni. Ceea ce este trist, ceea ce mă face pe mine să urlu câteodată, este că au fost momente în timp pe parcurul anului 2018 când au avut disponibil, au avut bani în conturi, certificatele erau în medie 7 euro și nu le-au achiziționat, deși tendința era de creștere, erau informații în acest sens”, a explicat secretarul de stat.

Întrebat dacă există posibilitatea unui ajutor de stat pentru achiziționarea certificatelor, Dumitrașcu și-a nuanțat răspunsul dat într-o altă emisiune, când spusese clar că acest tip de ajutor este doar o manipulare. “Există la nivelul Comisiei Europene noțiunea de contracte de diferență. Asta înseamnă că o anumită componentă din costul unei companii poate fi suportată de stat. Numai că, ce nu s-a reușit să se facă până acum, este următorul lucru. Toate aceste solicitări din partea companiei trebuie foarte bine fundamentate. Comisia Europeană nu este dușmanul niciunei țări, numai că respectă niște principii foarte clare și transparente. Dacă tu ai o solicitare și nu reușești să vii cu argumente, care este scopul tău, atunci toate acele lucruri vor fi respinse. Asta înseamnă că trebuie să lucrezi alături de reprezentanții României la Comisia Europeană”, a fost răspunsul dat de Marius Dumitrașcu la Gorj TV.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 1,13 miliarde de lei, iar peste câteva zile ar putea fi prezentat bilanțul la șase luni. (A.A.)

Vizualizări: 3,038

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: