Pîrvulescu (FNME): Se pierd 8-9000 de locuri de muncă

Aprobarea planului de restructurare pentru Complexul Energetic Oltenia e o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, compania primește 2,66 miliarde de euro, ajutor de restructurare, și șansa de a deveni profitabilă. Dar, pe de altă parte, sindicaliștii atrag atenția că va însemna și pierderea a nouă mii de locuri de muncă, iar asta va avea un impact important asupra județului Gorj.

Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că cea mai mare problemă, după aprobarea acestui plan de restructurare, va fi pierderea locurilor de muncă ce, în prezent, sunt mai bine plătite decât multe altele din județ.

„Vizavi de personal nu sunt probleme foarte mari. Problema e a Gorjului pentru că Gorjul va pierde mii de locuri de muncă ce nu vor mai putea fi înlocuite de nimeni. Sunt locuri de muncă nu extraordinar de prost plătite ca celelalte. Sunt binișor plătite. Și când pierzi 8-9000 de locuri de muncă, ar fi impact asupra comerțului, primăriilor, multe de aici din Gorj. Salariații vor fi protejați că sunt convins că se vor pensiona. Și să nu uităm că, până în 2032, avem o ordonanță care permite colegilor să beneficieze de acele venituri de completare. Sunt bani pentru a plăti certificatele de carbon și a nu mai sta an de an prin spitale pentru a primi diferența de preț pentru CO2. Sper să nu fie concedieri în acest an și colegii să iasă la pensie”, a spus Dumitru Pîrvulescu, la Radio Infinit.

În plus, sindicalistul nu vede cu ochi buni investițiile pe care și le asumă statul român ca să scape de energia pe bază de cărbune. Parcurile fotovoltaice ori centralele pe gaze nu vor avea un viitor prea strălucit în Gorj, dă de înțeles liderul FNME.

„Nu trebuie să ne bucurăm noi, cei care am lucrat o viață în producerea energiei pe cărbune. Programul ăsta înseamnă închiderea într-un termen destul de scurt a energiei pe cărbune și înlocuirea ei cu alte surse. România va fi sau nu va fi capabilă să înlocuiască această sursă cu altceva care să stea în picioare? Energia regenerabilă e o energie care nu e predictibilă. Chiar dacă facem parcurile fotovoltaice, expunerea la soare a României nu e ca în Spania ori Italia, Africa de Nord. Noi facem o centrală pe gaze, dar vedeți care e prețul gazului în această perioadă”, a mai spus Pîrvulescu.

Comisia Europeană a aprobat, în această săptămână, planul de restructurare pentru CE Oltenia. statul român va primi 2,66 miliarde de euro pentru a transforma compania într-un viabilă pe termen lung și pentru a-și finanța planurile de restructurare.

Vizualizări: 3,885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: