Pictează icoane pe ouă de struţ şi oale de lut

Rândul meşterilor populari olteni s-a îmbogăţit de puţin timp cu un nou talent, o tânără din Alimpeşti pentru care pictura înseamnă culoare şi originalitate. Prezentă pentru prima dată la Târgul meşterilor populari olteni, Alina Coconu nu este însă la prima expoziţie, exponatele sale fiind cu totul şi cu totul ceva nou în arta populară meşteşugărească. Foloseşte lemnul în stare brută însă se poate mândri şi cu câteva exemplare pictate pe ou de struţ sau troci de lemn vechi.

Alina Coconu este absolventă a unui liceu de artă dar pentru că iubeşte poezia la fel de mult ca pictura a decis să urmeze cursurile Facultăţii de Litere. Toamna trecută însă a revenit la pictură după ce nişte bucăţi de lemn i-au atras pur şi simplu curiozitatea. „Am continuat să scriu şi poezie însă pictura am lăsat-o ca pe o latură aparte, o latură în care îmi exprim toate trăirile. Am acasă o cameră special amenajată în care pictez şi am tot felul de obiecte în stare brută”, a declarat Alina Coconu, meşter popular. Prezentă pentru prima dată la târgul meşterilor populari, Alina se poate lăuda cu o colecţie de aproape 300 de exponate printre care remarcăm icoane pe troci de lemn vechi, icoane pe oale de lut, pe lemn, pe coji de copac, pe marmură, toate însă pe forme deosebite. „Am câteva picturi şi pe ouă de struţ, pe oale de mari dimensiuni. Culorile de cele mai multe ori mi le comand pe Internet. Pictez cam două icoane pe zi, în funcţie de dimensiuni. Obiectele pe care pictez le iau de la oamenii din sat, le-am recondiţionat şi le dau o valoare”, a declarat Alina Coconu.

Pregăteşte o expoziţie personală la Muzeul Judeţean

Tânără pregăteşte în prezent o expoziţie personală la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu”, după ce a mai expus şi la Căminul cultural din Alimpeşti dar şi la magazinul de artizanat din Horezu. De fiecare dată organizează expoziţie cu vânzare însă este conştientă că oamenii nu le pot aprecia financiar la adevărata lor valoare. „Câteodată abia dacă pot să-mi scot materialele şi am încercat să nu pun nişte preţuri foarte mari tocmai din acest motiv. Principala sursă de inspiraţie este religia fără însă a copia. Cât despre lemnul pe care îl pictez, îi iau din natură în stare naturală şi nu intervin aproape niciodată în forma lui. Îi dau însă culoare şi viaţă”, spune Alina Coconu.

Vizualizări: 300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: