Petrecerea romilor de la Costești aproape a dispărut

Anii în care parangheliile organizate de Sfânta Maria Mică de romi pe dealul de la Costești, în Vâlcea, lângă Horezu, par tot mai îndepărtați, din opulența de altă dată a acestor chermeze rămânând acum doar amintirea bogățiilor ce puteau fi întâlnite la tot pasul.

Acum pe dealul respectiv e un simplu bâlci, plin cu vânzători de haine second-hand, numărul grătarelor pe care mai sfârâie câteva fleici de carne fiind extrem de redus. Berbecuții la proțap, purcelușii la grătar sau vițeii la rotisor sunt amintiri, la fel ca și vizitele pe care romii le primeau din partea politicienilor aflați în campanie electorală.

Că erau din Gorj, din Mehedinți sau din Teleorman, petrecăreții se strângeau pe deal pentru chefuri de pomină, în timp ce acum și cei care mai vin la sărbătoarea respectivă se miră cât de puțini au mai rămas.

„Este liniște, e multă liniște chiar, dar poate că e mai frumos așa. E mai bine pentru că nu mai e țigănia aia pe care o știa toată lumea. Nu se mai bat țiganii între ei, nu mai sunt scandaluri, e drept că nu mai sunt nici petrecerile, dar asta e viața”, se consolează unul dintre cei care a venit la sărbătoarea din acest an de la Costești.

În timp ce 2-3 țigănci aruncau câteva bucăți de carne pe grătarele încinse, la mese bărbații acestora se învârteau în jurul unor beri, puține fiind mesele pe care se mai găsea câte o sticlă de șampanie, o băutură care în anii trecuți era servită doar dacă era ambalată în sticle cât mai mari. „Bate vântul prin buzunare, asta s-a întâmplat. Nu mai vine nici Băsescu, nici Bercea, nu mai cântă nici Guță, nici Minune, am rămas doar noi, vreo câțiva. Petrecem așa, ca toată lumea, fără excese, că ce era în anii trecuți era excese. Mulțumim lui Dumnezeu că suntem sănătoși și că am putut ajunge noi ăștia câțiva care am venit. Poate la anul vom fi din nou mai mulți dacă va fi bine”, a spus un rom teleormănean.

Despre limuzine de lux, mașini scumpe sau de abia lansate pe piață, nici nu mai poate fi vorba. Salbele de aur, cravatele din cel mai scump materiale sau alte extravaganțe de acest gen au fost înlocuite cu mormanele de haine second-hand scoase la vânzare pe dealul Costeștiului. Pentru localnici e mai bine așa, pentru că au scăpat de gălăgia făcută de romi în bâlciul lor tradițional de Sfânta Maria Mică. „Știu că aveau mese întinse în anii trecuți, dar acum nu. Aveau carnea la proțap, toate obiceiurile, cu muzică dată cât mai tare. De data asta e prea liniște. Mai sunt unii cu o masă mai aranjată, dar au botez și poate de aia au masa mai înstărită, dar în rest nimic. S-a umplut, în schimb, de haine la mâna a doua și asta ce arată? Că am sărăcit cu toții, nu?!”, a spus un localnic care de-a lungul anilor a prins toată evoluția bâlciului de la Costești.

Galerie foto


Vizualizări: 1,071

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: