Peştera lui Arsenie Boca, ecologizată de voluntari
Peştera în care Arsenie Boca a turnat în secret cruciuliţe a fost ecologizată, la sfârşitul săptămânii trecute. Grota din Bumbeşti-Jiu în care s-a refugiat preotul a fost curăţată de câţiva voluntari care îşi doresc să transforme acest loc într-un obiectiv turistic şi de rugăciune.
În peştera din Bumbeşti-Jiu, preotul ar fi turnat cruciuliţe pentru credincioşii care îl urmau. A povestit aceste întâmplări chiar un gorjean care susţine că l-a ajutat pe Arsenie Boca să obţină materialul necesar pentru realizarea obiectelor de cult. Virgil Maftei, în vârstă de 65 de ani, a participat şi el la acţiunea de ecologizare, alături de mai mulţi voluntari. „Am dus la bun sfârşit, alături de o echipa minunată, o acţiune importantă pentru sufletul meu, dând o altă imagine grotei de la Bumbeşti-Jiu. Vă mulţumesc domnule Virgil Maftei pentru că ne-aţi fost alături, pentru că ne-aţi ajutat, ne-aţi arătat calea şi ne-aţi spus încă o dată povestea locului”, a transmis consilierul local Violeta Bîjnea, cea care a avut ideea acestei acţiuni.
Virgil Maftei a mărturisit de ce a ales peştera de la Sadu, alături de preotul Arsenie Boca: „Prin anii 70, în această grotă am ales să turnăm împreună cruciuliţe din argint, cositor, după care am ajuns la plumb. Am făcut aceste cruciuliţe nu pentru a fi valorificate, ci pentru a le oferi credincioşilor. Am ales această peşteră pentru că este un loc ferit. L-am adus în această grotă şi i-am făcut propunea să realizăm acele cruciuliţe. Exista o teamă faţă de comunişti şi puteam să ajungem la puşcărie. El, săracul, trecuse prin puşcăriile comuniste, şi totuşi a fost de acord”.
Materialul din care Boca turna cruciuliţe provenea de la Uzina Mecanică Sadu. „Eu lucram la Uzina Mecanică Sadu de unde procuram materialul necesar. Aveam un loc pe unde ieşeam din întreprindere şi nu m-a descoperit nimeni. Timp de mai multe luni am lucrat în această grotă. Arsenie Boca venea când putea. Eu îl anunţam că am făcut rost de material. A dormit de multe ori în bisericuţa din lemn care era în cimitir, dar acum nu mai există”, a mai mărturisit Maftei.