Peste 20 de directori, judecaţi pentru masa caldă a sportivilor
Peste 20 de foști directori, contabili și angajați din zona Motru, în frunte cu fostul director general al fostei Societăți Naționale a Lignitului Oltenia, au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în dosarul ce vizează modul în care fotbaliștii de la Minerul Motru au primit masa caldă ani de zile la cantina minerilor. În rechizitoriu se face referire şi la o chermeză politică a USL de la finalul lui 2012, când se constituise CE Oltenia şi Ciurel era deja director. Interesant este că Burlan este tras la răspundere ca fost director SNLO pentru faptele subalternilor săi, în timp ce Ciurel, ca de obicei, este invizibil pentru anchetatori.
Daniel Burlan e cap de afiș în dosar, fiind acuzat de „însușirea, folosirea sau traficarea de către un funcționar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează”. Acuzația are la bază faptul că a acceptat în numele SNLO plata unor prestații efectuate nelegal și fără contract de către SC Cazare Cantine SA Motru, aici fiind incluse și mesele acordate sportivilor. Directorul cantinei menționate, Alexandru Ciorecan, este considerat de către anchetatori complice al lui Burlan și al celorlalți directori din minerit trimiși în judecată, pe motiv că a acceptat mesele calde pentru sportivi, deși știa că nu exista un contract pentru servirea acestora. Și el, și Burlan sunt acuzați de producerea unui prejudiciu de peste 2,8 milioane lei.
Inculpaţii
Acuzaţii similare îi vizează pe foștii directori Vasile Ogârlaci - fost șef al Sucursalei Diviziei Miniere din cadrul CE Oltenia, pe Mihai Caragea, Ioan Ghica și Florentin Nicu Gheorghescu – foști șefi ai Carierei Roșiuța, pe Daniel Olaru, fost contabil șef la Roșiuța, pe Vasile Crețan, Vasile Râbu, Ion Dondera și Mircea Mezinca – foști șefi ai Exploatării Miniere de Carieră Motru, precum și pe Ioan Sorin Iova – fost director al carierei Lupoaia. Lor li se rețin prejudicii diferite, de ordinul sutelor de mii de lei, lista inculpaților continuând cu Nicolae Stelescu -fost contabil șef la Roșiuța, Liviu Giuranu – contabil șef la Lupoaia, Constantin Bojincă – gospodar la Lupoaia, Sebastian Năstasie – gospodar la Roșiuța, precum și Ana Marinela Căciulan, fostă Drăghici - șefă la Restaurant Centru Motru, care aparține de SC Cazare Cantine. Alți inculpați sunt Nicolae Giuran - director al BAVA Motru, Valentin Tatomir – director ELCFU Motru, Fănel Ciocan, Gheorghe Popescu – angajați la ELCFU, Virgil Mihăilă și Marian Olaru, – angajați în diferite perioade pe post de contabil șef la ELCFU Motru, în judecată fiind trimisă și SC Cazare Cantine Motru SA, firma fiind acuzată că a acceptat efectuarea și decontarea unei „prestații necuvenite”.
„Înţelegeri frauduloase”
E lesne de înțeles că „prestația necuvenită” e reprezentată de masa caldă acordată sportivilor de la Minerul Motru de-a lungul anilor. Procurorii consemnează că unitățile miniere aveau obligația să comande cu cel puțin 24 de ore înainte masa caldă pentru personalul care beneficia de acest drept, aici nefiind incluși și sportivii, ei mâncând alături de mineri conform unei cutume vechi de ani de zile, neprevăzută în nici un contract comercial. Conform rechizitoriului, în perioada 2009 – aprilie 2013 sportivii de la secțiile de fotbal, box și lupte primeau zilnic masa la cantina centrală din Motru, perioada ce face obiectul cercetărilor judiciare fiind cea în care, în mare parte, Daniel Burlan era în fruntea mineritului. Comenzile pentru mesele sportivilor se făceau verbal, „în urma unei înțelegeri frauduloase” dintre directorul Ciorecan de la Cantine Cazare și șefii subunităților miniere. În decembrie 2013, când era deja în toi scandalul finanțărilor de la Pandurii, Complexul Energetic Oltenia, respectiv, Laurențiu Ciurel, informa IPJ Gorj că sportivii nu au fost salariați ai unităților miniere și, ca urmare, nu puteau beneficia de masa caldă oferită minerilor.
Așa s-a ajuns ca șefii din minerit să descopere că ani de zile au încălcat „sarcinile de serviciu privind gestionarea riguroasă a resurselor economice”. Mesele sportivilor erau decontate, în aceste condiții, în baza unor procese verbale întocmite lunar în care figurau mese pentru angajații carierelor din zona Motru. Asta în condițiile în care SNLO era acționar la cluburile sportive, în statutul cărora nu se făcea însă nicio referință la eventuale contribuții care să constea în acordarea unei mese calde zilnic. Mai mult, CEO a informat organele de anchetă că nu există o decizie legală în baza căreia SNLO s-a asociat la Clubul Sportiv Minerul Motru, fostul director general Burlan urmând să fie anchetat și sub acest aspect într-un alt dosar disjuns din actuala cauză. În baza asocierii respective SNLO a virat către Minerul Motru sume mari de bani, din dispoziția lui Burlan, lucru pe care Ciurel nu l-a mai făcut ulterior. Anchetatorii consemnează și faptul că, în 2004, Burlan a fost președinte la Clubul Sportiv Minerul Motru, calitate în care a semnat contracte individuale pentru sportivi în care se preciza că angajatorul se obliga să asigure masa caldă, însă din fondurile clubului. Procurorul de caz consemnează că fostul director general a negat că ar fi știut de masa caldă servită sportivilor, ulterior acesta precizând că nu știa despre decontările ilegale care se făceau pentru a asigura masa către sportivi.
Chermeză USL decontată de CE Oltenia
În rechizitoriul înaintat instanței procurorii demonstrează însă și cum erau decontate mesele festive pe care șefii din minerit le organizau la Cula Glogoveanu. Facturile erau umflate de SC Cazare Cantine în baza unor porții fictive ce le erau oferite doar pe hârtie minerilor, rețeta fiind folosită și pentru hrana asigurată sportivilor în cantonamente. Din banii ce reprezentau masa minerilor a fost plătită în 2012 și o chermeză electorală a USL, procurorii notând că masa din noiembrie 2012 a fost organizată de Vasile Râbu. Director general al CE Oltenia era chiar cel care a făcut denunţul, Laurenţiu Ciurel.
Fostul șef al EMC Motru a ținut să marcheze împlinirea a 50 de ani de existență a Clubului Sportiv, deși luna septembrie era cea în care se împlinea termenul respectiv. În noiembrie aveau loc însă alegerile parlamentare, iar la chef au participat și alți șefi din mineritul motrean, Ion Ghica și Vasile Crețan, despre care în rechizitoriu se consemnează că „erau membri marcanți ai alianței politice USL”. „Împrejurarea că acest eveniment a fost unul electoral demonstrează fără tăgadă comportamentul abuziv al directorului EMC Motru și cel al șefilor de cariere care au transformat prerogativele date de funcțiile deținute în atitudini de a dispune discreționar de patrimoniul unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat”, se arată în rechizitoriu.
Peste 1000 de porții de mâncare au fost decontate ilegal în urma chermezei date de cei de la USL, în acte minerii fiind cei care au păpat și s-au distrat la aniversarea CS Minerul Motru. Culmea este că, notează anchetatorii, la masă au participat maxim 300 de persoane…Diferența e explicată de meniul îmbunătățit, plata lui trebuind făcută într-un fel din banii companiei de stat.
PREJUDICIU
Anchetatorii au calculat că între 1 ianuarie 2009 și 31martie 2013 Cariera Roșiuța a suportat ilegal plata a 86.172 de porții de mâncare, iar Cariera Lupoaia a plătit ilegal 78.803 mese calde. Peste 13.000 de porții a suportat și ELCFU Motru, prejudiciul cu care CEO s-a constituit parte civilă în dosar fiind de peste 3,4 milioane lei.