Peste 100 de donatori pe zi la Centrul de Transfuzie din Târgu Jiu. De ce dau buluc să doneze sânge?

Numărul persoanelor care donează sânge a crescut începând cu primele zile ale anului 2024. La Centrul de Transfuzie din Târgu Jiu se prezintă zilnic peste 100 de potenţiali donatori. Principalul motiv al creşterii numărului de donatori este valoarea tichetelor de masă care au fost majorate de la 67 lei la 280 de lei.

Din cauza aglomeraţiei şi a stocurilor aproape pline, numărul donatorilor va fi limitat.

„În fiecare zi au început să se prezinte peste 100 de potenţiali donatori la Centru şi este un număr mult prea mare, peste capacităţile noastre de recoltare, de procesare, de stocare. Pe anumite grupe de sânge frigiderele noastre sunt pline şi dorim să evităm expirarea sângelui. Cu aceeaşi situaţie se confruntă toate judeţele de la 1 ianuarie. Încercăm să programăm, să facem totul programat în funcţie de necesităţi, de cerinţele care sunt de la spitale pentru pacienţi”, a declarat Nicoleta Căluţoiu, directorul Centrului de Tranfuzii Târgu Jiu.

Cel puţin în următoarea perioadă, la Centru vor fi primite 40 de persoane pe zi. 

„O pozitiv şi A pozitiv vor fi acceptaţi la donare doar donatorii fidelizaţi pentru a putea asigura masa trombocitară necesară, partea roşie, plasma sunt deja peste 100 de unităţi în stoc, ceea ce este foarte mult. Capacitatea noastră de stocare este la maxim. Vom recolta doar pentru masa trombocitară, cel puţin această săptămână. Vom veni în fiecare zi cu câte un anunţ. Noi, de ani de zile, am avut o medie a donatorilor iniţiali de 30%. Nu vrem să depăşim acest procent pe care îl avem, pentru că şi donatorii iniţiali trebuie să fie mânaţi de aceleaşi considerente de donare. Există trei principii de donare: este voluntară, anonimă şi neremunerată. Ne bazăm foarte mult pe donatorii fidelizaţi, cei care au venit indiferent de situaţii. Ştim totul despre ei, avem analizele sunt verificate. Nu ne dorim ca cei care vin la prima donare să ascundă anumite afecţiuni de care suferă, ceea ce s-a întâmplat în primele zile ale acestui an”, a adăugat Nicoleta Căluţoiu.

Unul dintre motivele creşterii numărului de donatori este valoarea tichetelor de masă. De la 1 ianuarie tichetele au fost majorate de la 67 lei la 280 de lei.

Vizualizări: 2,789

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: