Raport Curtea de Conturi. Medicamente de milioane de lei, transferate la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu cu un click

Un raport recent al Curții de Conturi privind activitatea Consiliului Județean Gorj a dezvăluit nereguli semnificative la o instituție subordonată, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, unde stocurile par să fie doar o iluzie contabilă. Inspectorii notează că stocurile au fost subevaluate cu o sumă impresionantă de peste 2 milioane de lei, iar o parte semnificativă a acestora nu există faptic ori au expirat. Este haos în evidențele SJU Târgu Jiu, transferurile fiind făcute cu un simplu click, fără documente în spate. Gestiunea este creată doar informativ, spune Curtea de Conturi. SJU poate avea farmacia goală, dar să figureze cu medicamente, în calculator, sau invers.  


Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu a recunoscut pe cheltuieli consumurile de materiale și medicamente transferate în gestiunile aparatelor de urgență ale unității sanitare fără a avea documente justificative adecvate. Apar întrebări serioase cu privire la modul în care aceste stocuri au fost gestionate și utilizate în cadrul instituției.

În timpul controlului Curții de Conturi s-a constatat că au avut loc transferuri de stocuri de medicamente, materiale sanitare și de laborator în valoare de 1.116.118 lei, fără documente justificative. Acest fenomen este cu atât mai grav cu cât au fost identificate stocuri inexistente, inclusiv produse expirate evaluate la 842.903 lei și stocuri în gestiune fără gestionar în valoare de 168.574 lei: ”Indicatorul Stocuri a fost subevaluat cu  suma de 2.127.556 lei, prin recunoașterea pe cheltuieli a consumurilor de materiale și medicamente transferate în gestiunile aparatelor de urgență ale unității sanitare,  pentru  care nu  există asigurarea  că  au fost utilizate  în conformitate cu scopul și atribuțiile entității pe baza  documentelor justificative, ca urmare a faptului că au fost identificate transferuri  de  stocuri de medicamente, materiale  sanitare  și de laborator fără documente justificative în valoare  de 1.116.118  lei, din  gestiuni administrate de personalul medical  din secții  către o gestiune  creată  doar informatic. În fapt, stocurile respective neexistând (produse expirate în valoare de 842.903  lei, stocuri în gestiune fără gestionar în valoare de 168.574 lei)”.

Mai mult, SJU Târgu Jiu utilizează două aplicații informatice diferite pentru evidențierea stocurilor în contabilitatea de gestiune și cea financiară. Această discrepanță în gestionarea informațiilor cu privire la stocuri adaugă un nivel de complexitate și risc înregistrării eronate a consumurilor reale.

”La  nivelul  Spitalului  Județean  de  Urgență  Târgu  Jiu,  pentru  evidențierea  stocurilor  în contabilitatea  de gestiune și contabilitatea financiară se utilizează două aplicații informatice diferite. Situațiile extrase  din aplicația informatică în care sunt gestionate stocurile cantitativ valoric nu sunt adaptate la nevoile de înregistrare în contabilitate a cheltuielilor  cu stocurile, existând riscul de reflectarea eronată în contabilitate a consumurilor reale. Prin regulamentele interne  nu au  fost  stabilite responsabilitățile  ce  revin  personalului  instituției  cu  privire  la utilizarea sistemelor informatice de prelucrare automată a datelor”, se arată în raport.

Potrivit raportului, sistemele informatice de prelucrare automată a datelor nu sunt reglementate corespunzător prin regulamentele interne, nefiind stabilite responsabilitățile personalului instituției în ceea ce privește utilizarea acestora. Această lacună ar putea contribui semnificativ la problemele constatate în cadrul gestionării stocurilor.

În fața acestor constatări, Consiliul Județean Gorj, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus constituirea unei comisii la nivelul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, cu scopul de a inventaria toate gestiunile: ”Consiliul Județean Gorj, în calitate de ordonator principal de credite, dispune constituirea unei  comisii la nivelul SJU Târgu-Jiu, având ca scop inventarierea tuturor gestiunilor ce aparțin  Spitalului  Județean  de Urgență Târgu Jiu,, a stocurilor de medicamente  și  materiale  sanitare și clarificarea diferențelor rezultate între evidența scriptică și faptică”. Comisia trebue să aibă un rezultat până pe 30 aprilie 2024.

Vizualizări: 3,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: