Pentru a comunica, cimpanzeii cunosc aproape 400 de cuvinte
Un studiu recent a demonstrat faptul că cimpanzeii pot ajunge să cunoască un limbaj pe care îl folosesc în comunicare. Nu mai puțin de 400 de cuvinte ar putea folosi aceștia dar nu sunt cuvinte exact cum le folosim noi, însă sunetele scoase de animale pot însemna că ei comunică și au chiar un vocabular destul de vast.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Communications Biology, această serie de expresii ar putea avea propriul ei înțeles, aproape ca un limbaj al cimpanzeilor. Recent, un studiu întins pe doi ani a cuprins câteva sute de ore de înregistrări a comportamentului cimpanzeiilor de la o grădina zoo. Tatiana Bortolato, doctorand la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă din Germania, și-a petrecut zile întregi urmărind și înregistrând 46 de cimpanzei adulți în Parcul Național Tăi din Coasta de Fildeș. După ce a înregistrat 900 de ore de sunete de primate, împreună cu o echipă de cercetători, au început să structureze aceste sunete.
Conform Popular Science, biologii știau anterior că cimpanzeii își construiesc strigătele din doar câteva sunete distincte, ca un fel de litere, formând un limbaj vast. O serie de mormăieli, grohăieli, lătrături, țipete și hohote ar reprezenta limbajul folosit de aceste primate. Sunetele pot fi compuse dintr-un singur strigat sau o înșiruire de mormăieli.
Biologii au vrut să încerce să înțeleagă ce zic aceștia și să descifreze în același timp limbajul necunoscut al animalelor. S-a dovedit că cimpanzeilor le plac în mod deosebit câteva combinații: urlet-pauză-mormăit, urlet-pauză-urlet și urlet-pauză-țipăt. Două treimi dintre primate au fost auzite scoțând strigăte formate din 5 părți. Prin combinarea cuvintelor sau a literelor, cimpanzeii aveau aproximativ 400 de strigăte diferite în vocabular. Este un număr enorm de cuvinte sau sunete pe care aceștia le-au exprimat și pe care biologii au reușit să le surprindă pe înregistrări.
Până acum, cimpanzeii au cele mai multe vocalizări modulare dintre toate cele studiate în regnul animal. Alte câteva primate, cum ar fi lemurii indri din Madagascar, combină notele în cuplete sau triplete. Dar cimpanzeii și oamenii sunt, deocamdată, singurii care pot adăuga elemente la lista lor de sunete și le pot amesteca în același timp. De-a lungul timpului diferite teorii au ieșit la iveală, iar asemănări între comportamentul nostru și cel al primatelor a existat și a fost observat mereu de către oamenii de ştiinţă.