Patruzeci de ani de la inaugurarea hidrocentralei de la Tismana

Hidroelectrica a sărbătorit astăzi, 6 octombrie, un moment de mare importanță - 40 de ani de la inaugurarea Centralei Hidroelectrice Tismana Subterană. Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a subliniat semnificația acestui eveniment, care coincide cu finalizarea unei investiții majore în modernizarea și reabilitarea Centralei Hidroelectrice Tismana Subterane, un proiect deosebit de important pentru Hidroelectrica, în valoare de 20,8 milioane de lei, care face parte din strategia de reîntinerire a portofoliului lor hidroelectric.

În timpul evenimentului, directorul general al Hidroelectrica a acordat diplome de onoare colegilor care au fost membri ai echipei de exploatare a centralei încă de la prima zi de funcționare. 

În ceea ce privește aspectele tehnice, centrala este alimentată cu apă din lacul de acumulare Motru, care are un volum util de 3,5 milioane de metri cubi, prin intermediul unei conducte forțate lungi de 8.580 de metri. De asemenea, primește apă din lacul Clocotiș, cu un volum util de 1,8 milioane de metri cubi și o galerie de 11.450 de metri. Echipamentele centralei includ două turbine Francis cu ax vertical, cuplate la două generatoare, fiecare cu o putere instalată de 53 MW. Cu o producție medie anuală de energie electrică de 262 GWh, apa turbinată este evacuată în lacul Tismana, în aval, printr-o galerie de evacuare cu o lungime de 4.405 de metri.

La eveniment a fost prezent și prefectul de Gorj, Iulian Popescu. ”Am participat astăzi la evenimentul organizat de Hidroelectrica - Târgu Jiu cu ocazia celebrării a 40 de ani de la amenajarea și punerea în funcțiune a centralei hidroenergetică Tismana, o bijuterie a ingineriei românești! Cu recunoștință pentru angajații și conducătorii de ieri și de azi, având convingerea că viitorul centralei este pe mâini bune, urez “La mulți ani!” echipei și colaboratorilor Centralei Hidroelectrica Tismana”, a scris acesta pe pagina de socializare.

Vizualizări: 3,774

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: