Pandurii – Braga, printre cele mai mari succese europene ale echipelor românești!

Mai multe meciuri ale echipelor românești în cupele europene au primit voturi timp de două zile în sondajul realizat de ProSport. Printre cele 10 propuneri de succese europene obținute din 1990 până azi s-a numărat și meciul Pandurii – Sporting Braga ce a dus la calificarea echipei Pandurii în grupele Europa League.

La categoria la care a fost inclusă echipa Pandurii au mai participat formațiile Oțelul Galați (6 succese), FCU Craiova (5), Poli Timișoara (5), Sepsi Sf. Gheorghe (4), Viitorul Constanța (3), FC Argeș (3), Pandurii Tg. Jiu (3), Gaz Metan Mediaș (3), FC Botoșani (2), FC Brașov (2), Unirea Urziceni (2), ASA Tg. Mureș (1).

Care e cel mai tare succes european urmează a fi ales dintre următoarele jocuri:

    Gaz Metan Mediaș elimină Mainz (EL 2011)

    Hapoel Tel Aviv - Pandurii Tg. Jiu 1-2 (EL 2013)

    Braga - Pandurii Tg. Jiu 0-2 (EL 2013)

    Glasgow Rangers - Unirea Urziceni 1-4 (CHL 2009)

    Unirea Urziceni - Sevilla 1-0 (CL 2009)

    AS St. Etienne - ASA Tg. Mureș 1-2 (EL 2014)

    ȚSKA Sofia - Sepsi Sf. Gheorghe 0-2 (CL 2023)

    Poli Timișoara - Atletico Madrid 2-0 (UEFA 1990)

    Poli Timișoara elimină Șahtior Donețk (CHL 2009)

    Trabzonspor - Oțelul Galați 1-2 (Intertoto 2007)

La debutul istoric în competițiile europene, ediția 2013/2014, Pandurii Târgu Jiu a eliminat Levadia Tallin (Estonia) în preliminariile Europa League apoi a dat peste Hapoel Tel Aviv (Israel), adversar superior ca experiență și valoare. Jucau la Hapoel atunci atacanții Schechter și Damari, transferați ulterior de Nantes, respectiv RB Leipzig, mijlocașul Vermouth (toți trei internaționali israelieni), veteranul olandez Jurgen Colin în apărare, fost la PSV și Ajax. După 1-1 pe teren propriu, gorjenii abia dacă mai visau la calificare. Cristi Pustai a plecat spre Tel-Aviv cu un nou portar titular, Mingote, plus Mamele și Buleică titularizați față de tur. În rest, Ungurușan, Paraskevas, Paul Anton, Dan Nistor, Matulevicius ori brazilianul Eric în nucleul de forță al Pandurilor. Hapoel a deschis scorul din penalty în minutul 21, speranțele, câte erau, s-au șubrezit. Însă egalarea rapidă a lui Eric (34) și golul de 2-1 după pauză al nou-intratului Alexandru Ciucur au tranșat o calificare uimitoare!”, se arată în analiza ProSport care continuă cu minunea de la Braga și calificarea Pandurilor în grupele Europa League: „Dar ca să ajungă în grupele Europa League 2013/2014, după Hapoel Tel Aviv, Pandurii a trebuit să treacă de Braga! Locul 3 din Portugalia. Și a făcut-o! După 0-1 în meciul disputat la Cluj, echipa lui Jesualdo Ferreia își confirma statutul de mare favorită și totul părea o formalitate la retur. Însă același Alex Ciucur s-a consacrat drept eroul pentru Europa al gorjenilor, marcând iar golul decisiv și neașteptat!

Pe Estadio Municipal de Braga, Alin Buleică a egalat scorul per total, marcând în minutul 15. Cu toate că portughezii îl aveau portar pe Eduardo, om de națională!, iar în teren jucau fotbaliști de peste 3 milioane euro fiecare: Ruben Micael, Aderllan, Nuno Coehlo sau Luiz Carlos. S-a ajuns în prelungiri, Ciucur a înscris miraculos (117) și Pandurii zguduia continentul!”

Galerie foto




Vizualizări: 934

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: