Pandurii, în şut alături de ortacii din Lupoaia
Experienţă inedită pentru fotbaliştii echipei Pandurii Lignitul Târgu Jiu, care, ieri, au fost urcaţi în autocarul echipei şi au fost duşi la Motru, mai exact la Lupoaia, pentru a vizita o mină de subteran. Jucătorii de la Pandurii au dat ieri galeria de la stadion pe cea din subteran şi în locul ratărilor au fost băgaţi ei în şut pentru a vedea cum lucrează cei care le finanţează activitatea.
În prima parte a zilei, fotbaliştii au avut parte de un antrenament normal, după care au fost urcaţi în autocar şi duşi la Motru ca să vadă terenul sintetic din oraş, după care, "întâmplător", autocarul lor a cotit-o spre Lupoaia. Pentru că jucau în deplasare, gazdele le-au pus la dispoziţie oaspeţilor echipamentul propriu, respectiv, salopete de miner, cască şi cizme atunci scoase din ţiplă, după cum au remarcat până şi ortacii ale căror veste erau crăpate pe la încheieturi.
Temelescu le-a făcut instructajul
Instructajul de zi cu zi şi pontajul în sala de apel nu au lipsit din "meniul" oferit de gazde, prezenţa făcând-o Viorel Temelescu, manager la Pandurii, dar şi fost miner de subteran la Motru timp de 16 ani. Acesta le-a spus, sec, jucătorilor că, odată ajunşi în subteran, vor trebui să extragă 10 tone de cărbune cu care să fie plătită următoarea deplasare a echipei, cerinţă la care nu a prea zâmbit nimeni. Până atunci brazilianul Cardoso şi mult mai coloratul său coleg Youssouf Vassanogo Kamara erau subiectul glumelor făcute de pandurişti, în costume de miner cei doi fiind deja negri la faţă, nemaivând nevoie să coboare în subteran.
Duşi cu duba la mină
Jucătorii de la Pandurii au fost duşi la mină cu duba obişnuită cu care merg ortacii, din maşină nelipsind muzica populară ascultată zilnic de către mineri. Şi la dus şi la întors "Gheorghe, Gheorghe", piesa faimoasă a lui Gheorghe Roşoga s-a putut auzi din boxa veche a dubei. Fotbaliştii s-au amuzat însă de experienţa prin care treceau până când au coborât în nămolul de la gura minei, unde cizmele cele noi au arătat în câteva clipe exact ca ale minerilor. În subteran fotbaliştii au avut de coborât aproape 200 metri ca altitudine şi de mers circa un kilometru pe galeriile pline de nămol şi apă sau, după caz, de un praf înecăcios. Jucătorii au ajuns până lângă abatajul care scoate cărbunele din stratul din subteran, toţi fiind impresionaţi de efortul făcut de mineri. Ortacii le-au spus cu această ocazie că ei ţin la fel de mult şi cu Pandurii, dar şi cu Universitatea Craiova, jucătorilor antrenaţi de Liviu Ciubotariu fiindu-le cerut să dea cât mai multe goluri.
"Kamara, dacă nu dai gol, ajungi să lucrezi aici cu noi", i-au spus ortacii jucătorului de culoare, în cele din urmă până şi fotbaliştii reproşându-i colegului lor Cardosso faptul că dacă marca la ultimul meci, cel pierdut cu 2-0 în faţa Astrei, pe teren propriu, excursia de ieri nu ar fi existat.
"Nu credeam că mă întâlnesc eu cu fotbaliştii pe aici“
Fotbaliştii au avut însă ocazia să-i cunoască îndeaproape pe mineri, pentru unul dintre ortaci, Gheorghe Mărunţelu, ziua de ieri fiind şi ultima de lucru. "Nu credeam că mă întâlnesc eu cu fotbaliştii pe aici. Am lucrat toată viaţa în subteran, iar acum sunt la ultima zi de muncă. Mai am câteva ore şi întru în programul acesta de prepensionări şi pot să spun că mi-am încheiat activitatea, mai ales că mina asta oricum se va închide. Mă bucur că i-am văzut pe băieţi şi sper să nu retrogradeze, mai ales după ce au văzut şi ei cât de greu lucrăm noi aici în subteran pentru ca ei să fie acolo sus, pe teren şi să dea goluri", ne-a spus minerul.
În această dimineaţă Pandurii pornesc spre Vaslui, acolo unde au meci în campionat sâmbătă, şefii clubului, toţi lideri de sindicat ai minerilor, în frunte cu Marin Condescu, sperând ca după excursia de ieri motivaţia în marcarea unor goluri să fie mult mai mare decât cea de până acum.
Ciobotariu: „Nu sunt termeni de comparaţie între miner şi fotbalist!”
Antrenorul Ciobotariu a mai avut o experienţă de acest gen, la venirea la Târgu Jiu când a văzut o mină de suprafaţă, acum fiind pentru prima dată în subteran: „E o experienţă unică. Pentru oricine să vadă pe viu cum muncesc aceşti oameni, am coborât în subteran şi am văzut care sunt condiţiile de lucru ale lor şi cât de grea e munca în mină. E foarte greu să existe termeni de comparaţie între fotbal şi munca din mină. Cred că e un lucru extraordinar ceea ce fac aici şi aceşti oameni merită tot respectul nostru. Aşa cum şi ei au venit pe stadion să ne vadă la lucru, aşa am venit şi noi aici să îi vedem cum muncesc. E ceva extraordinar pentru noi să puteam vedea cum se munceşte în mină, experienţa e unică pentru că n-am mai fost într-o mină de subteran. Este foarte greu să munceşti în condiţiile pe care le-am văzut, le-am şi spus că unii dintre ei ar putea juca fotbal dar pentru noi ar fi foarte greu să lucrăm aici zi de zi”, a spus Ciobi.
Orac: E mai uşor la fotbal
„Experienţa din mină a fost ciudată şi am văzut şi noi în ce condiţii muncesc oamenii acolo sub pământ. E mai uşor la fotbal din multe puncte de vedere. A existat şi puţină frică şi teama de a coborî acolo. Şi străinii noştri au fost surprinşi de ce au văzut, la început mai făceau şi glume, dar le-a trecut după ce au auzit o explozie. După acea bubuitură nu a mai făcut nimeni nici o glumă şi s-a făcut linişte”.
Tilincă: Jucăm fotbal pe munca lor
„E ceva unic, o experienţă unică pe care nu multă lume o poate avea de a intra acolo. Sunt condiţii vitrege dar fiecare cu meseria lui. E mai uşor la noi la fotbal bineînţeles şi nici nu se poate compara. Noi jucăm fotbal la Pandurii pe baza muncii lor şi trebuie să le mulţumim. Colegii străini sunt cei mai impresionaţi pentru că n-au mai avut ocazia să vadă aşa ceva”.
Cardoso: Dumnezeu să le ajute
Sunt impresionat de ce am văzut în mină, nu credeam că e aşa de greu şi nu îmi imaginam cum se munceşte acolo în subteran. Dumnezeu să le ajute celor care muncesc acolo şi să aibă sănătate pentru că sunt condiţii foarte grele. E o experienţă unică să vezi aşa ceva, eu unul nu am mai văzut dar nici nu aş vrea să mai intru vreodată în mină”.