Orban: Zeci de șantiere s-ar putea închide
Președintele PNL Ludovic Orban a avertizat joi, 15 iulie, că șantierele de construcții din România s-ar putea închide în două-trei luni din cauza creșterii "explozive" a prețurilor la materialele de construcții. Acesta a explicat că Guvernul trebuie să modifice sistemul de indexare a valorii contractelor, în concordanță cu situația reală din piață.
"Dacă nu se modifică prin ordonanţă de urgenţă sistemul de indexare a valorii contractelor, în două-trei luni toate şantierele vor fi închise. Asta este realitatea, eu vorbesc cu constructorii, am informaţii clare din piaţă. Nimeni n-o să-şi mai permită să lucreze în continuare în pierdere", a declarat Orban.
El a menţionat că firmele de construcţii care lucrează în prezent s-au aprovizionat cu cele necesare înainte de momentul la care au început să apară creşterile de preţuri la materiale, acestea fiind cuprinse între 40% şi 110%.
"Constructorii care mai lucrează s-au aprovizionat înainte explozia preţurilor la materialele de construcţii. Cei care sunt obligaţi să se aprovizioneze acum cu toate materialele de construcţii, indiferent că e vorba de bitum, de fier, de beton, de agregate, lemn... Creşterile de preţuri sunt între 40% şi 110% şi au generat o situaţie în piaţă în care dacă nu se schimbă mecanismul de indexare a valorii contractului în funcţie de creşterea reală a preţului materialelor de construcţie, acest motor de creştere pe care noi l-am folosit din plin şi care a funcţionat pe perioada pandemiei se va gripa, dacă nu cumva se va bloca", a arătat liderul PNL.
Consiliul Concurenţei a demarat o amplă analiză pe piaţa materialelor de construcţii în contextul semnalelor privind creşterea preţurilor produselor, atât pe piaţa românească, dar şi la nivel internaţional.
Astfel, autoritatea de concurenţă va analiza evoluţia preţurilor pentru principalele materiale pentru construcţii (de exemplu, bitum cu aplicaţii rutiere, BCA, cărămizi şi blocuri ceramice, polistiren utilizat la termoizolaţii, fier, oţel şi produse laminate, produse pe bază de PVC şi polipropilenă, ciment etc.) pentru a identifica eventualele disfuncţionalităţi ale pieţei şi cauzele care au condus la majorarea preţurilor.