Oficiul de Cadastru, în proces cu Prefectura Gorj. Află motivul!
Două instituţii publice din judeţul Gorj au ajuns în instanţă pentru că nu reuşesc să se pună de acord cu privire la modificările apărute în acest an la legea cadastrului. Între Oficiul de Cadastru şi Instituţia Prefectului există un blocaj încă de anul trecut, când comisia judeţeană de restituire a proprietăţilor a conceput o procedură de lucru cu care Oficiul de Cadastru nu este de acord. Marius Mănescu, directorul OCPI, spune că această procedură este în afara legii, motiv pentru care a finalizat propria procedură de lucru. Singurii care au de suferit din acest război tacit sunt cetăţenii care fie nu au titluri de proprietate, fie le au, dar nu sunt înscrise în cartea funciară.
Conducerea OCPI Gorj spune că, începând cu 1 ianuarie 2016, modificările apărute la legea cadastrului simplifică activitatea de validare, de emitere a titlurilor de proprietate şi permite înscrierea lor din oficiu în cartea funciară prin înlocuirea planului parcelar cu un plan de încadrare în tarla mult mai simplu de realizat de către persoanele fizice autorizate.
Marius Mănescu, directorul OCPI Gorj, se declară însă nemulţumit de modalitatea în care juriştii Instituţiei Prefectului au interpretat aceste modificări legislative. ”Şi cetăţenii, şi membrii comisiilor locale trebuie să înţeleagă că în prezent modificările aduse reglementărilor în vigoare permit într-un mod mult mai simplu validările în comisia judeţeană şi emiterea titlurilor de proprietate. În opinia mea, nu mai există niciun impediment ca să nu se deblocheze această stagnare a emiterii titlurilor de proprietate şi, mai mult, este un mare câştig pentru cetăţeni, cât şi pentru primari să ofere cetăţenilor un titlu de proprietate înscris în cartea funciară gratuit, alături de extrasul de carte funciară şi încheierea de carte funciară. Personal, ca membru în cadrul acestei comisii am o oarecare nemulţumire asupra modului cum lucrările s-au desfăşurat în ultima perioadă. S-a încercat de către juriştii din cadrul Instituţiei Prefectului în activitatea comisiei judeţene să introducă anumite prevederi care în opinia mea şi a specialiştilor din cadrul OCPI erau pe lângă lege”, a spus Marius Mănescu, directorul OCPI Gorj.
Dosar la instanţă
Oficiul de Cadastru a ajuns chiar şi în instanţă cu Instituţia Prefectului după ce comisia judeţeană de restituire a proprietăţii a conceput o procedură de lucru pe care OCPI o consideră ilegală. Marius Mănescu spune că a cerut în instanţă anularea acestei proceduri şi între timp OCPI Gorj a finalizat o altă procedură de lucru cu care se pare că Instituţia Prefectului nu este de acord.
„Dosarul are un termen în februarie, dar imediat după 1 ianuarie am avut o discuţie cu domnul prefect şi dânsul a sugerat că, având în vedere modificările care s-au produs în legislaţie, mi-a cerut ca noi, specialiştii din OCPI, să gândim o procedură care să răspundă total acestor reglementări, lucru pe care eu împreună cu cinci colegi de-ai mei l-am făcut, miercuri am terminat acea procedură, am postat-o pe site-ul instituţiei noastre, am depus-o şi la instituţia prefectului, iar domnul prefect a dat dispoziţie să fie postată şi pe site-ul Instituţiei Prefectului. Ea urmează a fi analizată de comisia judeţeană, poate fi îmbunătăţită. În această manieră sperăm să deblocăm investiţii serioase care se desfăşoară pe teritoriul judeţului nostru, mă refer aici la centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, deblocarea exproprierilor pentru Complexul Energetic Oltenia”, a mai spus Marius Mănescu.
Deşi blocajul dintre cele două instituţii este mai mult decât evident, Instituţia Prefectului a refuzat să comenteze subiectul.