O tânără de 17 ani, ucisă de o injecţie făcută la spital
O familie din comuna Slivileşti pare să fie urmărită de blestemul morţii. După ce în urmă cu doi ani fiul de 17 ani le-a murit înecat, ieri unica fiică, de aceeaşi vârstă a decedat în Secţia de ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu în urma unei injecţii cu ampicilină. Tânăra s-a internat luni pentru a-şi scoate polipii şi amigdalele. La nivelul Spitalului a fost demarată o anchetă în acest caz.
Raluca Tulic avea 17 ani şi era elevă la Liceul din Motru. Luni părinţii au internat-o în Secţia de ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu, iar ieri urma să fie operată. Starea de sănătate a tinerei a fost bună până ieri de dimineaţă când, după o injecţie i s-a făcut rău şi a decedat. Nimeni nu-şi explică ce s-a întâmplat pentru că fata a venit pe picioarele ei la spital. Mai mult decât atât, aparţinătorii se plâng de condiţiile din spital. „Nu ştiu ce s-a întâmplat. Fata mea era sănătoasă. A venit la spital pe picioarele ei şi acum îi spun că e moartă. Nu e posibil una ca asta. I-au făcut şi analize şi i-au ieşit bune. Trebuia să intre în sala de operaţie. După injecţia de dimineaţă i se făcu rău şi muri. Nu e posibil. Înţelesei că nu au oxigen în secţie. Nu au aparatură. Dacă ştiam că se ajunge aici nu o aduceam la spital. Nimeni nu ne spune nimic”, spune mama fetei. Conducerea spitalului susţine că este oxigen în secţie. „Nu este vorba de lipsa oxigenului. În plus de asta nu există oxigen intr-o secţie de cronici. Oxigen e decât la Terapie Intensivă, în sălile de operaţie, de naştere, sau în saloanele unde se impune acest lucru nu peste tot. Aici era la sala de tratament şi în unele saloane”, a explicat Constantin Pălivan.
A murit sub privirile colegelor de salon
Raluca Tulic a decedat în salon sub privirile neputincioase ale celorlalte paciente şi a personalului medico-sanitar. „Era bine. Nu era bolnavă. Făcea tratament de luni. De dimineaţă îi făcu injecţia şi deodată i se făcu rău. Au încercat să o resusciteze, dar degeaba. A murit foarte repede. I-a făcut injecţia, i s-a făcut rău, a învineţit şi a murit. Au resuscitat-o, dar degeaba. A fost şi medicul ei şi asistente. Cred că s-a speriat de operaţie”, a spus o pacientă.
Personalul medical s-a făcut nevăzut
După acest incident, în secţia de ORL a Spitalului Judeţean uşile de la cabinetele medicilor şi a asistentelor medicale au fost închise. „Trebuie să fie cineva în secţie. Nu se poate să fie toate uşile închise. Caut eu imediat asistentele că medicii nu sunt. Dar nu cred că nu sunt”, spune o asistentă de la Oftalmologie.
Asistentele s-au făcut nevăzute, iar de gardă în această secţie este un medic oftalmolog. „Eu sunt de gardă pentru că din cauza lipsei de personal facem gărzile prin rotaţia, dar de dimineaţă când s-a întâmplat cu fata era medic din ORL. Asistentele nu lipsesc din secţie. Poate sunt plecate la sala de mese sau la sala de operaţie. Sunt doar două asistente pe secţie”, spune medicul oftalmolog Marinela Stanciu. Rezultatele necropsiei vor arăta cauza decesului.
ANCHETĂ
Conducerea spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu a demarat o anchetă în acest caz. „Vorbim de o moarte subită la o tânără de 17 ani. Nu ne putem pronunţa încă cu privire la cauzele şi împrejurările decesului, decât după ce vom avea rezultatele de la Medicina Legală. Colegiul Medicilor s-a autosesizat pentru a vedea ce s-a întâmplat din punct de vedere medical”, spune Constantin Pălivan, director medical.
TRAGEDIE
Tragedia este cu atât mai mare cu cât familia a mai pierdut în urmă cu doi ani un copil. Avea tot 17 ani. „Este groaznic ce se întâmplă. Cum să mă simt când pierdui şi al doilea copil. Mi-a mai murit un copil, tot de 17 ani acum doi ani înecat, iar ea muri în spital de la o injecţie. Nu ştiu ce a păţit, că era sănătoasă. Nu au oxigen. Au plimbat-o pe la parter in reanimare unde este oxigen. Medicii mi-au omorât copilul”, a spus mama fetei plângând.
“Imediat după, doctorul Braia, care era de gardă, a mers şi i-a băgat calciu. Apoi, pacienta a fost transportată la secţia UPU unde a fost resuscitată o oră. Făcea aceleaşi injecţii încă de luni, de când fusese internată”
Gheorghe Stanciu, şef secţie