Nu trageţi în antrenor! Găman merită o şansă la Pandurii
Pandurii Târgu Jiu şi-a propus o misiune imposibilă în sezonul recent încheiat, promovarea în Liga 2 cu un lot redus numeric şi destul de slab valoric. Cum echipa nu a putut face transferuri, şi s-au mai pierdut pe parcursul acestui an încă 4-5 jucători de bază, obiectivul nu a putut fi îndeplinit iar administratorul special a decis că trebuie să „ia capul” antrenorului Mario Găman.
Recent, antrenorul principal de la Pandurii, Mario Găman, secundul său, Bobi Staicu, dar şi directorul sportiv, Camilian Floroiu, au fost notificaţi că li se vor rezilia contractele înainte de termen, pentru neîndeplnirea obiectivului din acest sezon. În condiţii normale se întâmplă des acest lucru la fotbal, dar misiunea sinucigaşă acceptată de Găman la Pandurii trebuia analizată de un om de fotbal şi lucrurile ar fi stat altfel. Însă analiza muncii antrenorului Mario Găman a fost făcută de un jurist al CEO, numit, nu se știe pe ce criterii, administrator special la Pandurii. Neavând nici o tangență cu fotbalul, și cu atât mai puțin cu fenomenul Pandurii, doamna Daniela Șerban locuind în județul Dolj, nu cunoştea istoria acestei echipe şi nici spiritul suporterilor săi pe care i-a indignat cu un comunicat sulfuros din care presa a înţeles exact pe dos situaţia de la club. Dovadă faptul că un ziar local a publicat comunicatul cu titlul din care reiese că s-au reziliat contractele tuturor jucătorilor.
Este posibil ca doamna administrator special să nu ştie cine este Mario Găman în fotbalul gorjean și nici ce înseamnă Pandurii pentru zeci de mii de suporteri, cel puțin cei care se manifestă în mediul online. E adevărat că pandemia, situația grea a echipei, două retrogradări în doar câțiva ani, și chiar și rezultatele mai slabe din acest sezon, au mai îndepărtat puțin suporterii de echipă, dar spiritul pandur a rămas prezent şi s-a văzut la meciurile de pe teren propriu şi, uneori, chiar şi în deplasare, suporterii făcând eforturi să însoţească echipa la meciuri.
Condiţiile în care Mario Găman a acceptat să preia Pandurii Târgu Jiu nu au fost deloc favorabile performanţei, iar decizia acestuia din 2021 de veni la Târgu Jiu a surprins lumea fotbalului. Nu neapărat că a ales Pandurii, pentru că era gorjean și era de înțeles, ci pentru că a lăsat la Filiaşi o echipă la care era pe val, se bucurase de mare succes în Cupa României, avusese un sezon excelent cu un an înainte când se luptase la promovarea în Liga 2 şi urma să joace cu o echipă din Liga 1 în Cupa României.
Probabil că nimeni în locul său nu ar fi ales misiunea sinucigaşă de la Pandurii, echipă care avea un lot subţire, nu putea face transferuri dar chiar şi aşa, stabilise ca obiectiv promovarea în Liga 2. Mulţi se gândeau deja că Pandurii va fi candidată la retrogradare, având în vedere problemele de la club dar și faptul că nu pot fi transferați alți jucători.
Şi totuşi Pandurii s-a calificat în play-off, adică a realizat chiar mai mult decât se putea cu un lot aproape înjumătăţit faţă de cel de la începutul sezonului.
Problemele medicale apărute pe final de tur dar şi în pauza de iarnă au subţiat şi mai mult lotul care nu era unul foarte spectaculos, nici din punct de vedere numeric dar nici valoric, comparativ cu echipe care se băteau la promovare, precum CSM Reşiţa care adusese şapte jucători cu experienţă de Liga 1.
Accidentaţi sau cu probleme medicale încă din prima parte a campionatului, doi jucători nu s-au mai prezentat la reunire, Raul Cojocaru şi Carlos Corduneanu lipsind la toate meciurile din acest an, din cauza problemelor medicale. Nici doi dintre jucătorii străini din lot nu au mai venit la Pandurii după pauza de iarnă, Luchenthly Vrutal şi Tyrese Duijker, alegând să rezilieze contractele cu gruparea gorjeană. A urmat apoi accidentarea din iarnă a lui Adrian Tănăsoiu, care a părăsit şi el echipa din cauza unor probleme medicale mai grave. Din start Pandurii a început acest an cu cinci jucători mai puţin faţă de tur şi antrenorul Mario Găman a fost nevoit să apeleze la juniori pentru a completa lotul. Pe parcursul sezonului s-au mai accidentat pe perioade mai lungi şi Marian Pleaşcă, absent cea mai mare parte din acest an, Andrei Truşescu, revenit după două accidentări destul de grave, dar şi spaniolul Eric Isquierdo care nici nu a mai revenit la Târgu Jiu după ce s-a accidentat la finalul lunii martie.
Lipsit de aproape o întreagă echipă, punând la socoteală suspendările, pentru că au apărut cartonaşe roşii şi s-au cumulat cartonaşele galbene, antrenorul Mario Găman nu avea cu ce să facă mai mult decât a reuşit. Mai ales că cei rămaşi în lot nu erau toţi jucători de valoare pentru că unii dintre ei fuseseră doar rezerve în prima parte a campionatului. Dar Pandurii a jucat, uneori foarte bine, nu s-a făcut de râs şi a ajuns în play-off în condiţii grele, în ceea ce priveşte lotul dar şi atmosfera de la echipă, umbrită de spectrul falimentului care era cerut lunar de foşti antrenori, jucători sau conducători.
Analizând toate aceste aspecte e greu de înţeles de ce s-a luat decizia de a-l îndepărta pe Mario Găman, un antrenor tânăr, cu mari perspective, şcolit în umbra lui Victor Piţurcă, şi care a făcut un pas în spate, pentru cariera sa, alegând cu sufletul să vină la Pandurii. Pentru că ceea ce realizase la Gilortul Cărbuneşti şi apoi la CSO Filiaşi îl recomandau pe Găman pentru o echipă de Liga 2, sau chiar de Liga 1.