Noul CCM al CE Oltenia, aproape finalizat
Noul contract colectiv de muncă al celor 13.300 de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia este aproape finalizat. Sindicatele nu dezvăluie public aproape nimic din ce se discută, deşi în trecut aveau o comunicare foarte bună. De această dată, doar administraţia spune câte ceva.
Ion Ruşeţ, membru în comisia de negociere din partea administraţiei, a spus că noul CCM este aproape finalizat. Joi va fi o nouă discuţie pe capitolul salarizare. „Noi estimăm că în jurul datei de 15-20 martie vom avea contractul colectiv de muncă finalizat, semnat probabil şi depus pentru înregistrare. Astfel încât, după verificările pe care le va face ITM, să avem contractul de muncă înregistrat înainte de data de 1 aprilie. Noi avem un contract colectiv în vigoare până la data de 31 martie, iar cel pe care îl negociem acum trebuie să intre în vigoare la 1 aprilie”, a spus Ruşeţ la un post de televiziune.
Sindicatele tac, pentru că nu au certitudini
Comunicarea sindicatelor cu salariaţii este deficitară. Liderul sindical Doru Crăete a explicat de ce: „E neproductiv să apari în spaţiul public cu informaţii, când nu ai certitudini. Sunt negocieri pe fondul de salarii, sunt cele 25 de milioane care se ştiu, s-a mai găsit o sursă de bani care să fie alocaţi, dar nu în salarii”.
Comisia mixtă administraţie-sindicate a discutat luni capitolul salarizare al CCM. Potrivit lui Ion Ruşeţ, întotdeauna acesta este cel mai discutat capitol: „Întotdeauna este cel mai discutat capitol, sper să îl definitivăm în discuţiile de joi. Există o relativă tensiune în negociere atunci când discutăm despre bani. Solicitările sindicatelor sunt unele bine fundamentate, altele cu o relativă exagerare. Le analizăm pe toate. Cererile pe majorarea fondului de salarii sunt mai mari decât acum câteva săptămâni”. Într-adevăr, acum câteva săptămâni sindicatele cereau o majorare a fondului de salarii de 30 de milioane, iar acum s-a ajuns la 35-40 de milioane, oferta administraţiei fiind de 20.
Ruşeţ: Nesemnarea CCM ar afecta salariaţii
Ion Ruşeţ nu crede că ar fi posibil să se ajungă la nesemnarea contractului colectiv de muncă. „Nu este posibil, pentru că nesemnarea unui contract colectiv de muncă vulnerabilizează atât compania, cât şi pe salariaţi. Nu cred că mandatul colegilor de la sindicat, indiferent ce ambiţii sau ce interese ar exista, este acela de a nu semna contractul colectiv de muncă, în condiţiile în care administraţia are ofertă, are disponibilitate la dialog. În condiţiile în care dialogăm, în condiţiile în care găsim soluţii, în condiţiile în care am redus numărul de disponibilizări, nu văd de ce sindicatele şi-ar dori ca la 1 aprilie să nu existe CCM. Ar fi un dezavantaj pentru salariaţi”, a spus Ruşeţ la Accent TV.