Nouă sute de concedieri după înfiinţarea Complexului Oltenia. Vezi de ce!

Nici nu au fost înfiinţate, dar se ştie deja ce va urma. Noile companii energetice Oltenia şi Hunedoara vor fi privatizate până la finele lunii iunie 2012. Privatizarea va aduce şi reduceri de personal la unele dintre unităţile care vor forma cele două companii, se arată în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu FMI.

Guvernul intenţiona iniţial să comaseze principalii producători de energie şi cărbune în două societăţi naţionale, Electra şi Hidroenergetica, însă a renunţat la acest proiect din cauza problemelor juridice şi ia în calcul varianta alternativă de a crea două companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara.

Potrivit Mediafax, scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI la finalul misiunii de evaluare din iulie-august, aprobată de Executiv la jumătatea lunii septembrie, prevede că până la sfârşitul acestui an va fi înfiinţată noua companie energetică prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari şi că această companie va fi privatizată până la sfârşitul lunii iunie 2012. Privatizarea va fi efectuată prin ofertă publică iniţială sau cu un investitor strategic.

Procedura de privatizare va fi lansată şi în cazul companiei energetice care va rezulta din fuziunea minelor viabile ale CNH cu termocentralele Paroşeni şi Mintia, termenul stabilit pentru finalizarea privatizării fiind şi în acest caz sfârşitul lunii iunie 2012.

Pentru derularea proceselor de privatizare, Guvernul va angaja consultanţi până la finele lunii martie 2012.

CONCEDIERI

Conform documentului, restructurarea unităţilor în vederea privatizării va impune şi desfiinţarea a cel puţin 900 de posturi până la sfârşitul lunii octombrie, iar alte 200 de poziţii urmând să fie scoase din schema de organizare a CE Turceni. În cazul CNH, activele viabile vor fi preluate de stat prin proceduri de executare silită declanşate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru obligaţii fiscale.

COMPONENŢĂ

Complexul Energetic Hunedoara va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei (CNH), iar Complexul Energetic Oltenia va fi compus din SNLO şi termocentralele Craiova, Turceni şi Rovinari.

APROBARE

Autorităţile din Gorj vorbesc de mai bine de o lună de aprobarea în Guvern a memorandumului de înfiinţare a CE Oltenia. În niciuna dintre şedinţele de Guvern nu a fost aprobat acest document motiv pentru care nu au putut fi demarate procedurile de înfiinţare. Mai mult, deputatul Severus Militaru a declarat la un moment dat că CE Oltenia va fi funcţională cel mai probabil în februarie 2012.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: