Muncesc în plus pentru încă 350 de mineri și energeticieni
Salariații Complexului Energetic Oltenia muncesc în plus circa 60.000 de ore pe lună, pentru a face față cererii de energie. Asta înseamnă echivalentul a 350 de salariați cu normă întreagă. Compania are în prezent circa 13.500 de angajați, dar și un plan de restructurare care încă este în vigoare.
Complexul Energetic Oltenia are o lipsă acută de personal, după miile de concedieri făcute în anii în care nu era cerere de energie pe cărbune. În 2017 s-a lucrat la foc continuu și așa va fi și anul viitor. Personalul din zona productivă este chemat la serviciu peste program.
Căldărușe: Orele suplimentare arată că este lipsă de personal
Minerii și energeticienii au făcut în 2017 foarte multe ore suplimentare, circa 60.000 de ore suplimentare pe lună. „Aceste ore suplimentare arată că personalul este subdimensionat, că necesarul de personal în activitatea de producție este mai mare decât cel existent”, a spus președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, la un post de televiziune.
Bugetul rectificat al Complexului Energetic Oltenia arată cam cât de mult s-a lucrat în plus. Astfel, potrivit unui document care va fi discutat de acționari în ședința din 11 decembrie, personalul prestează circa 60.000 de ore suplimentare pe lună. „Astfel, în prima parte a anului 2017, cantitatea de energie produsă a înregistrat o creștere de 25% comparativ cu perioada similară a anului 2016, acoperind o cotă de până la 30% din piața de energie și de circa 30% din serviciile de sistem necesare la nivel național. Pentru aceasta, programul de lucru s-a desfășurat în mod continuu, inclusiv în zilele de repaos săptămânal și de sărbători legale, astfel încât până la data de 31 august 2017 s-au înregistrat un număr mare de ore lucrate peste programul normal de lucru, respectiv 157.648 ore. Astfel, ținând cont de cele menționate și de cererea crescută de energie electrică, dar și de imposibilitatea compensării orelor lucrate suplimentar (datorită disponibilizării a 3.700 de salariați în ultimii doi ani), până la sfârșitul anului 2017 se estimează efectuarea de ore suplimentare peste programul normal de lucru în medie lunară aproximativ 59.372 de ore”, se arată în documentul postat pe site-ul companiei.
Situația va fi mai gravă anul viitor
Cele aproximativ 60.000 de ore pe lună lucrate în plus de actualii salariați înseamnă munca a 350 de oameni cu normă întreagă, oameni care lipsesc acum din schemele de producție. Anul 2018 va fi unul la fel de dificil pentru personalul direct productiv, a spus zilele trecute Sorin Boza: „Ne propunem în buget să lucrăm la program de șapte zile în primul trimestru, cinci zile în al doilea trimestru, șase zile în al treilea trimestru și din nou șapte zile în ultimul trimestru”.
În aceste condiții, acționarii Complexului Energetic Oltenia vor decide la finele lunii ianuarie dacă poate fi păstrat planul de restructurare care prevede 740 de concedieri colective în 2018 sau dacă se va renunța la acesta. Este luată în calcul și o variantă de buget care să prevadă concedieri în anumite zone și angajări pe partea de producție.