Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la [email protected] până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Munca lui Ponta la Casa Şova: O poză pe un birou gol!

Un martor în dosarul Turceni-Rovinari a declarat, marţi, în faţa instanţei supreme, că Victor Ponta avea un birou în firma de avocatură a lui Dan Şova, dar nu trecea pe acolo, pe biroul gol fiind lipită, în glumă, o poză a lui. Un alt martor îşi aminteşte că l-a văzut o dată pe Ponta la firmă. Reamintim că Ponta câştiga mii de euro lunar pentru prestaţii pe care procurorii le consideră fictive. Din declaraţiile date marţi la instanţă, rezultă că nu Ponta şi Şova s-au ocupat de contractele cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, ci Radu Cernov, un personaj care şi în prezent câştigă o sută de mii de euro pe an ca administrator la companii de stat.
La termenul de marţi a fost programată audierea avocaţilor Georgiana Catrinoiu şi Radu Ştefan Cernov.
Georgiana Catrinoiu a relatat că Victor Ponta avea un birou în firma de avocatură a lui Şova, dar nu l-a văzut niciodată acolo. "Ştiu că în 2008 - 2009, Ponta era pe site ca asociat. După ce ne-am mutat în Primăverii, Dan voia să întărească încrederea clienţilor în firmă şi ne-a pus şi pe noi, şefii de departamente, care nu eram asociaţi, pe site alături de Ponta. Ponta avea şi un birou, cu Radu Cernov, şi o poză de-a lui lipită, ca o glumă, pe acel birou gol. Nu l-am văzut niciodată pe acesta la firma de avocatură", a mai spus avocata în faţa instanţei.
Şedinţa a continuat cu audierea martorului Radu Cernov, care îşi aminteşte că l-a văzut o dată pe Ponta la firma de avocatură. "În perioada 2007-2008 l-am văzut cel puţin o dată pe Victor Ponta la sediul firmei. Nu ştiu alte detalii. Nu ştiu dacă a venit la Dan Şova. Ştiu că în 2007 s-a încheiat un parteneriat între firmă şi Cabinetul de Avocatură Ponta pe linia dreptului penal. Prevedea un onorariu fix indiferent de prestarea vreunei activităţi juridice în conlucrare cu avocaţii firmei. Ştiu că activitatea de conlucrare cu avocaţii noştri s-a derulat în cauzele MFA Mizil, dar nu pot preciza cine coordona acest client. De el se ocupa Iacob Bogdan", a spus Cernov.


Cernov, doar martor deşi a coordonat afacerea
Interesant este că Radu Cernov, avocat asociat la Casa Şova, care are doar calitatea de martor, este cel care s-a ocupat îndeaproape de complexuri. Mărturia sa la Înalta Curte aproape că i-a scos din culpă pe Şova şi Ponta. "Am fost asociat din 2007 până în 2008 la Şova şi Asociaţii. Deciziile se luau, când am venit în firmă, în sensul că fiecare client mare era consiliat permanent de un asociat. Nu aveam şedinţe periodice sau chestiuni de genul acesta. Hotărârile le făceau colegele noastre de la secretariat sau administrativ. De contractele de asistenţă juridică se ocupa oricare dintre asociaţi sub coordonarea partenerului firmei", a explicat Cernov.
El mai spus că a fost cel care a venit cu ideea de a promova experienţa firmei şi altor complexe energetice. "În cazul CET Govora eu m-am ocupat pe partea de infrastructură şi finanţare. Mi-a venit ideea să promovam experienţa firmei şi altor complexe energetice. După primirea aprobării din partea partenerului coordonator, în 2007 m-am deplasat la CET şi CER. Şova nu a participat. Am prezentat expertiza firmei de avocatură celor două societăţi şi ne-am oferit serviciile. Directorii CET şi CER nu au exprimat vreo opţiune privind serviciile noastre. În primăvară lui 2007 am primit o invitaţie pentru o selecţie din partea CER. Eu am întocmit oferta în concordanţă cu caietul de sarcini, indicând un tarif orar unic. După o perioadă am fost invitaţi la semnarea contractului fiind declaraţi câştigători. A avut loc o negociere a clauzelor contractului cu o comisie", a relatat Cernov, citat de news.ro.
Martorul a spus că nu îşi aminteşte dacă din comisie a făcut parte şi Laurenţiu Ciurel. "Negocierile s-au extins şi pentru alte servicii, nu doar pentru activitatea ce privea desulfurarea. Asistenţa pentru finanţare, de exemplu. M-am consultat şi am avut acceptul lui Dan Şova. El nu era în ţară în perioada respectivă. Eu am negociat clauzele contractului şi eu făcusem oferta. Eram împuternicit verbal de Şova să port negocierile. Nouă ni s-a oferit de către CET un preţ sub competitorii direcţi. La negocieri am redus tariful orar propus iniţial în ofertă. Eu am semnat contractul de asistenţă juridică cu CET, fiind împuternicit de Adunarea Generală. În cazul CER am fost desemnat avocat coordonator după încheierea contractului de asistenţă juridică. Nu am discutat cu Şova despre creşterea sumei de onorarii sau a numărului de ore", a arătat Cernov.
Avocaţii au povestit în faţa instanţei cum au amânat procese pentru a apuca să semneze contracte de reprezentate cu complexurile energetice, cum documente întocmite de ei erau semnate de juriştii complexurilor sau invers, dar pentru toate doar au presupus că avea cunoştinţă şi Dan Şova, fără a avea dovezi clare. Întrebată de ce, în timpul urmăririi penale, a spus că Şova s-a implicat personal, iar acum declară că Cernov s-a ocupat de negocieri, Georgiana Catrinoiu a răspuns că Şova controla activitatea firmei de avocatură, iar ceilalţi avocaţi nu făceau nimic fără acordul lui. " În general, Dan Şova era anunţat despre tot ce era legat de un client", a spus Catrinoiu.
PREFERATUL STATULUI
Întrebat de procuror dacă există vreo legătură politică între el şi Ponta sau Şova, Cernov a răspuns că a fost membru PSD din 2002, coleg de guvern cu Ponta când era şef al Corpului de control, în 2002-2003 şi că a fost consilierul personal al lui Şova în 2013-2014. Interesant este că şi acum Cernov este un preferat al companiilor de stat, de pe urma cărora câştigă 100.000 de euro anual. Potrivit declaraţiei de interese din 2016, Cernov câştigă 308.000 lei ca administrator la Transgaz, 52.000 de la CNADNR, 4.700 de la CFR, 42.000 de la Transelectrica şi 6.000 de lei de la Telecomunicaţii CFR.

Galerie foto


Vizualizări: 2,338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: