Motivul pentru care Romanescu vrea să ia parcarea de la piaţă
Consilierii locali încearcă să găsească o cale de mijloc cu privire la parcarea de la Piaţa Centrală, care să împace şi majoritatea PSD-ALDE, şi primarul liberal. Miza este administrarea celei mai mari parcări din municipiu. Investitorul privat care a administrat-o în ultimii 20 de ani ameninţă cu plângere penală, după ce Romanescu i-a reziliat contractul cu şase luni înainte de a expira.
Primarul Marcel Romanescu a spus că vrea parcarea de la Rodna pentru a vedea exact câţi bani produce. „Să avem şi noi o imagine foarte clară a veniturilor pe care le putem realiza din parcarea de la Rodna. Graba aceasta are în spate un singur lucru, să nu avem imaginea a ceea ce s-a întâmplat 20 de ani. Eu, ca primar, vreau să văd măcar un an, măcar şase luni, câţi bani se fac în acea parcare. Avem dreptul să vedem cam ce venituri aduce această parcare?”, a spus Romanescu în şedinţa comisiilor de joi. Chiar dacă nu a spus explicit că firma care a administrat parcarea nu a înregistrat toate veniturile, asta a lăsat să se înţeleagă.
Investitorul se simte şicanat şi hărţuit
Şase consilieri locali PSD-ALDE au iniţiat un proiect de hotărâre prin care parcarea să fie concesionată din decembrie 2018 încolo, timp de 49 de ani. Decembrie este luna în care expiră actualul contract la termen. Chiar dacă primăria a reziliat contractul, Rodna nu a predat parcarea, deoarece a contestat decizia lui Romanescu.
Rodna SA a cerut prefectului de Gorj să anuleze dispoziţia dată de primarul Romanescu. Administratorul Liviu Deaconu susţine în documentul depus la Instituţia Prefectului că va cere daune morale şi materiale dacă va fi nevoit să ajungă în instanţa de judecată, dar şi că va face plângere penală pentru „modalitatea nelegală, abuzivă, şicanatorie şi de hărţuire” prin care s-ar fi încercat încetarea unui contract care s-ar fi derulat impecabil 20 de ani.
Reprezentanţii Rodna susţin că respectivul contract putea fi anulat doar în instanţă. Mai mult, acuză lipsa de profesionalism a unor funcţionari din primărie. „Ar trebui, credem noi, ca decidenţii administrativi să fie consiliaţi de funcţionari pentru care pregătirea profesională ar trebui să fie o activitate continuă şi sprijinită de stat”, se arată în document.
Consilierii fac un pas înapoi
Consilierii locali din PSD-ALDE au propus iniţial însuşirea unui studiu de oportunitate care arată necesitatea concesionării parcării pentru 49 de ani, în aceeaşi hotărâre fiind propusă scoaterea la licitaţie. După scandalul care a fost în comisia de marţi, consilierii au căutat joi o soluţie de mijloc. Unul dintre iniţiatori, viceprimarul Aurel Popescu, a propus ca aleşii să ia act de necesitatea realizării de noi locuri de parcare şi să stabilească un termen de 45 de zile pentru ca primăria şi persoanele interesate să depună proiecte. O comisie formată din consilieri de la toate partidele va stabili care proiect este mai bun.
Soluţia a părut a fi agreată de consilieri, dar votul în plen va fi dat în şedinţa de luni.
Alternativa lui Romanescu
Marcel Romanescu are însă o altă idee. Primarul spune că parcarea de la Rodna ar trebui să fie exploatată măcar şase luni - un an în forma actuală, pentru a vedea câţi bani produce şi dacă vor fi obţinute avizele pentru o parcare supraterană.
Investitorilor privaţi le propune să liciteze pentru parcarea supraterană de la Super 2000, care este tot în apropierea pieţei, pentru care proiectul este făcut, dar nu s-a obţinut încă finanţare. „Avem pentru Super 2000 un proiect depus pe PNDL. Haideţi să îl retragem de acolo, că văd că nu sunt şanse de finanţare, cel puţin nu pe guvernarea asta, şi să îl dăm unui investitor privat, cu care sunt şi eu de acord, să realizeze o parcare nu de 100 de locuri, ci pe un proiect avizat şi depus, să realizeze 300 de locuri de parcare”, a spus Romanescu. Parcarea de la Super 2000 este ocupată acum de persoane care practică ilegal taximetria.
Consilierul local liberal Rodica Ghimiş a spus că a vorbit cu mai mulţi localnici, părerea generală fiind că o parcare supraetajată la piaţă ar strica aspectul zonei, mai ales că în apropiere este parcul cu operele lui Brâncuşi.
Consilierii au vorbit şi despre varianta unei parcări subterane, dar secretarul juridic Grigore Jianu a spus că s-au făcut studii în trecut care arată că pânza freatică nu permite o astfel de variantă, mai ales că Jiul este foarte aproape. În plus, sunt o serie de reţele subterane care ar trebui mutate, ceea ce ar creşte mult costul investiţiei.