Mocioi, lege pentru transformarea voucherelor de vacanţă în bani

Modificarea Legii 94/2014 privind acordarea voucherelor de vacanţă va fi supusă votului parlamentarilor în această săptămână, a declarat deputata de Gorj, Niculina Mocioi. Proiectul este iniţiat de Mocioi după o întâlnire avută în octombrie 2014 cu liderii din CE Oltenia, la care au participat şi lideri ai partidului. Aceasta consideră că noua formă a legii dezavantajează angajaţii din minerit şi energie deoarece sunt tăiate primele de vacanţă şi biletele de odihnă şi se introduc voucherele de vacanţă. Între timp s-a demonstrat că angajaţii CEO nu primesc nici primă de vacanţă, nici bilete de odihnă şi nici vouchere de vacanţă.

Modificarea Legii 94/2014 privind acordarea voucherelor de vacanţă a primit, marţi, raport negativ în Comisia de Industrii şi aviz pozitiv în Comisia Juridică, iar săptămâna aceasta va intra în plenul Camerei Deputaţilor pentru vot final. Niculina Mocioi admite că circuitul proiectului depus în 2014 a fost greoi şi de atunci s-au schimbat multe lucruri la CE Oltenia. Legea care a fost respinsă de Senat a fost iniţiată în 2014 de deputatul PNL Gorj, Niculina Mocioi, având la bază situaţia angajaţilor de la Complexul Energetic Oltenia. Mocioi spune că nu are nimic împotriva legii care este făcută pentru a promova turismul, dar ea conţine are două articole ce afectează angajaţii CE Oltenia. Potrivit legii, „Angajatul care beneficiază de vouchere de vacanţă nu mai beneficiază de prima de vacanţă în cursul anului fiscal sau de bilete de odihnă“, şi „Societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată (…) pot acorda angajaţilor proprii prime, cu ocazia plecării în concediul de odihnă, numai sub forma voucherelor de vacanţă, în conformitate cu prevederile art. 1".

Mocioi a depus un proiect de modificare a legii astfel încât salariaţii să nu fie condiţionaţi de aceste vouchere, ci să poată încasa şi contravaloarea acestora. Însă de atunci lucrurile au evoluat mult la CE Oltenia şi datele problemei sunt altele acum. Noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) nu prevede vouchere de vacanţă, nici primă de vacanţă şi nici bilete de odihnă. Toate acestea au fost înlocuite cu un adaos lunar de 250 de lei, acordat pentru menţinerea „puterii de cumpărare a salariaţilor“.

Însă foarte important este că această lege, în forma actuală, ar permite şi angajaţilor CE Oltenia să solicite vouchere de vacanţă din moment ce nu mai au nicio facilitate de acest tip, iar dacă ea va fi modificată, ceea ce e puţin probabil având în vedere majoritatea din Parlament, atunci cei care nu vor lua vouchere vor primi contravaloarea în bani.

nico_la_parlam_2

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: