Miruță, atac la liderii sindicali care cer plata contribuțiilor
Liderii sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia cer ca salariaților să le fie plătite contribuțiile retroactiv, dacă tot le-au fost recunoscute condițiile speciale de muncă în legea recent adoptată. Altfel, oamenii vor ieși la pensie la 52 de ani, dar cu pensii mici.
Deputatul USR Gorj, Radu Miruță, susținător al reducerii vârstei de pensionare, spune că rămâne de văzut dacă vor fi bani pentru plata contribuțiilor. Acesta i-a criticat pe liderii sindicali, spunând că nu au vrut legea deloc, iar acum vor mai mult.
“E ușor jenantă situația unor lideri care schimbă discursul, precum cameleonul culoarea. Parte din acești lideri spuneau că această lege nu e una bună, nu o susțineau, nu au susținut-o. Acum nu numai că nu se bucură de ea, ci vor mult mai mult”, a comentat Miruță la Radio Infinit.
Acesta spune că este de acord cu solicitarea, dar trebuie văzut în ce măsură există surse de finanțare. “Practic, acum s-a obținut ieșirea mai devreme a pensie a oamenilor, aceștia ies la pensie pe cât au contribuit. Ce se discută în spațiul public este să și dea niște bani pentru perioada din urmă”, a spus Miruță.
Sumele ar fi însă unele uriașe. “Plata contribuțiilor pentru condițiile speciale, dacă se face, trebuie să se facă și pentru oamenii care au lucrat până acum și care sunt în pensie deja. Nu știu câți din oamenii care au ieșit la pensie mai sunt în viață. Ar trebui la Casa de Pensii văzută o situație cu numărul acestor persoane, pentru a se calcula în funcție de acest număr. Este vorba de toți oamenii care au ieșit la pensie, de-a lungul timpului, din cadrul Complexului Energetic Oltenia și nu știu câți dintre ei mai trăiesc. Pentru cei 3.684 de oameni care se pensionează anul acesta, doar pentru trei ani, suma era undeva la 35 - 37 de milioane de euro, dacă nu mă înșel”, a spus Radu Miruță.
Complexul Energetic Oltenia, aflat în plin proces de restructurare, nu are sumele necesare pentru a plăti contribuțiile, solicitarea liderilor de sindicat fiind aceea ca guvernul să aloce banii. Un exemplu este Eugen Iovan, președintele Sindicatului Energia Turceni. “Cum cheltuie guvernul bani pe toate prostiile, ar putea plăti și contribuțiile. Suma nu e mare, tocmai pentru a recunoaște munca oamenilor. Circa 40 de milioane de euro este o sumă mare? Minerii trebuie să meargă să se trateze, ar fi o recunoaștere a muncii lor. Asta este o sumă de nimic”, a spus Eugen Iovan, la Radio Infinit.
Și Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, susține că reducerea vârstei de pensionare trebuie dublată de plata contribuțiilor. ”Pe lângă faptul că s-a reușit cu legea, mai trebuie rezolvată o problemă. Este anormal, iar din punctul nostru de vedere, în condițiile în care ni se recunosc condițiile de muncă și vom putea benefica de o vârstă de pensionare la 52 de ani, este normal ca și calculul pensiei să fie făcut pe condițiile speciale de muncă. Ar ajuta salariații CE Oltenia. Este o recunoaștere a eforturilor depuse de dumnealor”, a spus Gabriel Căldărușe.
Complexul Energetic Oltenia are circa 11.200 de salariați, dar mai mult de jumătate din ei vor îndeplini condițiile de pensionare pe noua lege în următorii doi ani. Legea va intra în vigoare în a doua jumătate a lunii august, iar până atunci sunt așteptate normele de aplicare ale acesteia.