Ministrul Muncii, despre grupa de muncă a minerilor: Nu există temei legal!
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că „nu există temei legal pentru încadrarea în condiţii deosebite a locurilor de muncă, după expirarea termenului legal”. Precizarea este făcută într-un răspuns la o interpelare a deputatului Mihai Weber, care a vrut să afle dacă cei opt mii de mineri şi energeticieni din Complexul Energetic Oltenia vor beneficia de condiţii deosebite de muncă şi după 1 ianuarie.
Minerii şi energeticienii din Complexul Energetic Oltenia sunt încadraţi în condiţii deosebite de muncă în baza unei hotărâri de guvern a cărei valabilitate expiră la finalul acestui an. În cei trei ani de valabilitate a hotărârii, CE Oltenia ar fi trebuit să ia măsuri pentru normalizarea condiţiilor de muncă, ceea ce nu s-a întâmplat. În aceste condiţii, cei opt mii de salariaţi ar putea pierde încadrarea în condiţii deosebite, care îi ajută acum pentru reducerea vârstei de pensionare. Opt luni muncite în condiţii deosebite echivalează cu un an în condiţii normale.
Condiţiile s-au înrăutăţit
Deputatul PSD Mihai Weber a făcut o interpelare către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, pe tema posibilităţii de a fi prelungite condiţiile de muncă deosebite şi după 1 ianuarie 2019. „Având în vedere că la 31.12.2018 expiră prevederile HG 1014/2015 privind metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, vă rugăm să ne transmiteţi dacă mai există posibilitatea de prelungire a acestor avize printr-o altă Hotărâre de Guvern, întrucât locurile de muncă din carierele de lignit nu pot fi normalizate”, se arată în interpelarea depusă de Weber pe 12 iunie.
Răspunsul primit de la ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, nu este încurajator. În răspuns se arată că „angajatorii care şi-au nominalizat locurile de muncă în condiţii deosebite aveau obligaţia ca, într-o anumită perioadă de timp, să ia toate măsurile tehnico-organizatorice pentru normalizarea condiţiilor de muncă, în conformitate cu actele normative în vigoare în domeniul protecţiei muncii”. Ministrul Muncii aminteşte că termenul de conformare este 31 decembrie 2018, doar că la nivelul carierelor miniere şi termocentrale, condiţiile de muncă mai degrabă s-au înrăutăţit în ultimii ani.
Ministrul susţine că nu este cadru legal pentru prelungirea acestor avize. „Precizăm că, după încadrarea iniţială în condiţii deosebite, reînnoirea avizului a fost posibilă numai pentru angajatorii care au deţinut avizul de reînnoire şi care nu au realizat măsurile necesare în vederea normalizării condiţiilor de muncă pentru locurile de muncă încadrate în condiţiile deosebite, până la termenul prevăzut de HG nr. 1014/2015. (...) Având în vedere cele menţionate mai sus, apreciem că, în prezent, nu există temei legal pentru încadrarea în condiţii deosebite a locurilor de muncă, după expirarea termenului legal”, arată ministrul Muncii.