Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Ministrul Culturii: Donează din ce în ce mai mulţi oameni pentru Brâncuşi

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, a efectuat o vizită la Târgu Jiu, unde a văzut operele lui Constantin Brâncuşi, dar şi vorbit şi despre subscripţia naţională pentru strângerea banilor necesari pentru cumpărarea operei Cumințenia Pământului. Capodopera lui Constantin Brâncuși costă 11 milioane de euro, cinci sunt asigurate de stat iar şase trebuie strânse de la populaţie, iar până acum s-au strâns circa 400 de mii de euro. Campania se încheie pe 30 septembrie. Corina Şuteu le-a declarat jurnaliştilor că se lucrează la dosarul pentru includerea în patrimoniul UNESCO a Ansamblului "Calea Eroilor", dar şi că nu s-a decis cum va arăta Muzeul Brâncuşi de la Târgu Jiu şi nici unde va fi.

Reporter: Credeţi că există entuziasm pentru subscripţia naţională pentru Cuminţenia Pământului?

Corina Şuteu: Eu cred că da, cred că în momentul de faţă este un entuziasm care se manifestă prin numărul de subscrieri pe care-l avem. Avem din ce în ce mai mulţi oameni care donează, oameni care îi antrenează pe ceilalţi să doneze. Părerea mea este că această campanie de subscripţie pentru Cuminţenia Pământului este un proiect de participare.

Rep: Ministerul are un plan B dacă nu se vor strânge banii pentru Cuminţenia Pământului?

C.Ş: Deocamdată nu avem o variantă B pentru că este implicat foarte tare varianta A.

Rep: Ansamblul “Calea Eroilor” a  suferit şi suferă, au fost cel puţin două acţiuni nefericite de curăţare în urma cărora operele au avut de suferit.

C.Ş.: Ce vă pot spune este că în momentul de faţă se lucrează pentru a se depune un dosar pentru lista monumentelor UNESCO, un dosar care apoi va fi prin comisia UNESCO în anul 2019. Se lucrează la un dosar extrem de serios de data aceasta, care să fie depus de Institutul Naţional al Patrimoniului şi cred că va fi o garanţie pentru viitorul ansamblului. (...) În toamna aceasta intenţionăm să continuăm demersurile pe care le-am iniţiat încă din primăvară pentru a constitui un grup de lucru internaţional, care să ajute şi autoritatea locală şi demersurile legate de Muzeul Brâncuşi să capete în primul rând o consolidare conceptuală.

Rep: Cei de la UNESCO au dorit introducerea unei singure opere, Coloană fără Sfârşit. Ar accepta statul român acest lucru.

C.Ş.: Nu. Statul român doreşte să introducă întreg ansamblul Brâncuşi. Acest ansamblu aşa a fost conceput de Brâncuşi.

Rep: Locaţia muzeului este cea pe care o ştim noi?

C.Ş.: Nu, acest lucru nu este decis. Din perspectiva mea, muzeul Brâncuşi nu este o clădire. Dacă dorim să-l construim aici trebuie să existe o interacţiune cu cine este figura lui Brâncuşi pe plan mondial şi trebuie să vedem care este formula cea mai bună. Este o casă, un spaţiu modern, un spaţiu virtual. Cred că lucrurile sunt de gândit.

Rep: Aici la Târgu Jiu nu sunt specialişti, nu avem specialişti în restaurare.

C.Ş.: Vrem să constituim acest grup de experţi internaţionali, o parte străini, o parte români, care să constituie bază de expertiză pentru ca Centrul Brâncuşi de aici să beneficieze de expertiză.

Vizualizări: 295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: