Ministerul Sănătății, dat în judecată de șefii și medicii spitalului din Târgu Jiu
Zeci de medici și șefi ai spitalului de urgență din Târgu Jiu au dat în judecată Ministerul Sănătății, pentru a cere anularea raportului Corpului de control din 22.07.2019, cu privire măsura privind sistarea acordării sporului de confidențialitate.
Sunt circa 50 de persoane care au semnat cererea de chemare în judecată, printre care fostul director Gigel Capotă, actualul director Dumitru Vienescu, dar și Huzu Maddy, Borhină Ion sau Călinoiu Ion Mădălin.
Salariații spitalului au arătat în plângere că “sporul de confidențialitate a fost acordat conform art. 26 din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii, republicat care prevede „Prin clauza de confidențialitate părțile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă și după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informații de care au luat cunoștință în timpul executării contractului, în condițiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă””.
Contractul Colectiv de Muncă la nivel de unitate pentru anul 2018-2019 prevede la art. 102 alin (2)”Salariații beneficiază de următoarele drepturi: (2) persoanele care au încheiate contracte de confidențialitate/acte adiționale la contractele individuale de muncă care conțin clauza de confidențialitate beneficiază de un spor de până la 30% din salariul de bază”.
Potrivit celor menționate în Raportul Corpului de control, nu există aprobarea Consiliului de Administrație și a Consiliului Județean Gorj pentru acordarea sporului de confidențialitate. Medicii spun însă că aceste susțineri ar fi false, câtă vreme bugetul spitalului care cuprindea sumele pentru aceste sporuri a fost aprobat de consilierii județeni. Salariații au pierdut sume între 660 lei și 1320 lei lunar prin anularea acestui spor.
Curtea de Apel Craiova a stabilit ca prim termen de judecată în acest proces data de 17 ianuarie 2020.