Ministerul Energiei nu mai așteaptă după planul de restructurare

Ministerul Energiei a transmis, marți, la Banca Europeană de Investiții, primele aplicații pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a nouă proiecte strategice în sectorul energetic, dintre care opt aparțin Complexului Energetic Oltenia.


Este vorba despre un proiect aparținând Transelectrica - Noua Linie Electrică Aeriană 400 kv d.c. Constanța Nord - Medgidia Sud; o investiție totală (fără TVA) de aproape 23 milioane de euro, integral costuri eligibile, și opt proiecte de energie regenerabilă aparținând Complexului Energetic Oltenia, investiții totale (fără TVA) de 670,8 milioane euro.


Cele opt proiecte ale CE Oltenia vizează construirea a opt parcuri fotovoltaice pe halda Bohorelu - UMC Jilț, pe halda exterioară a carierei Pinoasa - UMC Pinoasa, pe halda Rovinari Est, pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 1, pe halda interioară din cadrul carierei Tismana 2 și pe depozitele de cenușă și zgură închise din termocentralele Ișalnița, Rovinari și Turceni.


Proiectele CE Oltenia răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic.


„Totodată, proiectele de investiții prezentate sunt incluse în Planul de restructurare a CEO, care este în realitate un plan de decarbonare prin înlocuirea capacităților pe cărbune cu capacități energetice din surse regenerabile de energie și gaze naturale cu hidrogen. Având în vedere semnalele pozitive din partea Comisiei Europene, aprobarea Planului se va face în perioada imediat următoare și este importantă demararea cât mai rapidă a investițiilor în capacități de producere pe bază de regenerabile în succesul planului de restructurare”, a anunțat Ministerul Energiei.

Galerie foto


Vizualizări: 6,767

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: