Mineritul a lăsat comuna Negomir fără un sat şi sute de localnici

Extinderea exploatărilor miniere în zona Negomir a condus la scăderea numărului cetăţenilor la nivel de comună. Asta pentru că multe locuinţe au fost demolate în baza unor convenţii încheiate cu administraţia CE Oltenia. Mulţi dintre oameni au fost strămutaţi în alte localităţi şi puţini sunt cei care şi-au refăcut locuinţele la nivelul comunei. Dacă anul trecut a fost demolată şi ultima casă din satul Bohorel, care practic nu mai există, de anul acesta extinderea carierelor din zonă implică şi demolarea unor locuinţe din satul Negomir.

Autorităţile locale din Negomir spun că populaţia comunei s-a împuţinat în ultimii ani, acest lucru fiind determinat de extinderea carierelor care îşi desfăşoară activitatea în zonă. Chiar dacă se confruntă cu această scădere a populaţiei, autorităţile locale spun că tinerii rămân în zonă, pentru că sunt angajaţi în cadrul CE Oltenia. „A scăzut numărul cetăţenilor în comună. Am avut la recensământ circa 4050  de locuitori şi, din cauza extinderii exploatărilor care sunt la noi în zonă, au rămas cam la vreo 3700.  Multe locuinţe au fost strămutate la Corneşti, Vărsături, Vârţ. Unii cetăţeni au cumpărat locuinţe sau le-au construit în alte comune, cum le-a convenit cu banii. Totuşi avem tineret, nu părăseşte comuna, rămân şi lucrează la termocentrală la Rovinari, Turceni, la cariere”, a declarat Constantin Vicol, viceprimarul comunei Negomir.    

Satul Bohorel, şters de pe hartă 

Anul trecut a fost demolată şi ultima casă din fostul sat Bohorel al comunei Negomir. Locuinţele de acolo au fost demolate pentru extinderea carierelor din zonă. Practic, nu mai există acest sat. „Satul Bohorel nu mai există. Începând cu 1996-1997 a început demolarea primelor case. Anul trecut a fost demolată ultima locuinţă, cea a lui Petre Pamfiloiu. Satul nu se mai regăseşte nici pe hărţi, poate pe cele vechi. Au fost circa 120 de locuinţe, acolo locuiau cei mai bogaţi cetăţeni ai comunei. S-au extins lucrările la cele două cariere, Jilţ Sud şi Pinoasa. Noi ne aducem aminte de acest sat, dar peste câţiva ani tineretul uită. Din 2014 au început şi în satul Negomir. 10 gospodării vor fi demolate”, a precizat viceprimarul comunei Negomir.

Vizualizări: 230

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: