Minerii merg la lucru cu frica-n sân. „Se schimbă și 600 de oameni în același vestiar”
Coronavirusul a stârnit panică în rândul minerilor și energeticienilor din județul Gorj. Chiar dacă oficialii Complexului Energetic Oltenia au luat măsuri de precauție și se fac dese acțiuni de dezinfecție în toate carierele, salariații se tem de un val de îmbolnăviri. Sindicalistul Gabriel Căldărușe întărește temerile minerilor: “Sunt vestiare unde se schimbă aproximativ 500-600 de oameni în 24 de ore, la trei schimburi”. Este și motivul pentru care se fac calcule ca oamenii să fie trimiși în concediu de odihnă, prin rotație.
Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe, a explicat că o variantă este ca minerii să intre în concediu de odihnă. Ar putea beneficia de zile libere, prin rotație, toți minerii, iar prioritatea ar fi pentru cei care nu au luat tot concediul anul trecut.
„Este foarte posibil ca, începând de luni, fiecare salariat, cel puțin din Direcția Minieră, să plece în concediu câte zece zile și să asigurăm o funcționare cu aproximativ 35-40% din oameni. Prima dată, vor intra cei care au concediu de anul trecut și recuperări pe care trebuie să le ia, urmând ca și ceilalți să intre în a doua etapă. Nu știm cât va dura această situație. Nu excludem nici posibilitatea de șomaj tehnic pentru o anumită categorie de personal, vom vedea cum vor evolua lucrurile. Sperăm cu toții ca această situație de criză să înceteze cât mai repede”, a explicat liderul SMEO.
În plus, oamenii se tem că s-ar putea infecta la locul de muncă mai ales că sunt și câteva sute de mineri în același loc de multe ori. Numai într-un vestiar, ajung să se schimbe până la 600 de oameni în 24 de ore. „Oamenii circulă 30-40 de oameni cu același mijloc de transport, oamenii se schimbă, sunt cel puțin în carieră, sunt sălile acelea sunt se schimbă foarte mulți salariați. E vorba de câteva sute de oameni pe zi. Sunt vestiare unde se schimbă aproximativ 500-600 de oameni în 24 de ore, la trei schimburi. Dacă cineva este contaminat, există riscul să contamineze foarte mulți salariați. Se face dezinfecție după ce pleacă schimbul, dar vin la schimb 150-250 de oameni sau 300 în funcție de carieră. Există riscuri și sunt mari. Se tem oamenii, sunt oameni care locuiesc cu părinții, există risc pentru cei în vârstă, sunt salariați care au copii mici. Fiecare se gândește și la propria familie”, a mai declarat Gabriel Căldărușe, la Tele3.