Mineri din Oltenia la protestul de la Petroşani

Ortacii din Valea Jiului au ieşit sâmbătă în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile, alături de ei fiind şi colegi din Oltenia care se tem că soarta Complexului Energetic Hunedoara o va avea şi Complexul Energetic Oltenia. Minerii au cerut să nu fie închise şi ultimele mine din Vale care încă mai sunt funcţionale, CEH fiind în prezent în insolvenţă, falimentul părând mult mai apropiat de compania de stat decât o posibilă redresare a acesteia.

La mitingul de la Petroşani au participat peste 1000 de persoane pe platoul din faţa Casei de Cultură, numărul protestatarilor dublându-se însă spre final, când mulţimea s-a deplasat chiar la sediul CE Hunedoara, acolo unde, de regulă, minerii organizează majoritatea protestelor de acest gen. Acum a fost ales platoul din faţa Casei de Cultură pentru a li se oferi posibilitatea și altor locuitori din Vale să se alăture minerilor, liderul sindicatului Muntele, organizatorul mitingului, Petre Nica, spunându-le celor care au înfruntat ploaia că mai există o speranţă de salvare atâta timp cât nu toată lumea se resemnează cu situaţia deja existentă de ani de zile. „Când vom renunţa la visul nostru, când vom renunţa la dorinţa noastră, când ne vom împăca cu gândul că mina trebuie închisă şi termocentrala oprită atunci înseamnă că am renunţat la lupta noastră şi nu avem acest drept”, a spus Nica, el fiind şi preşedinte executiv la Federaţia Naţională Mine Energie.

 Oltenia, alături de Hunedoara

Mitingul de sâmbătă a avut sloganul „Hunedoara suntem noi”, dar asta nu i-a împiedicat pe 100 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia să treacă Defileul Jiului şi să transmită un mesaj de solidaritate cu colegii din Vale. Constantin Mitrescu și Dumitru Pârvulescu au fost în fruntea minerilor gorjeni, cel din urmă, în calitate de preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie vorbindu-le de la microfon celor din piaţă şi asigurându-i de solidaritatea Olteniei.

„Toţi sunt alături de dvs. Din păcate în România s-a uitat un lucru, să se creeze locuri de muncă. S-au închis foarte multe locuri de muncă şi asta a diminuat consumul de energie, şi, din păcate, consecinţa o reprezintă locurile noastre de muncă. Când e nevoie de noi, toţi ne aplaudă, cum a fost în ianuarie, când am salvat sistemul energetic. Acum nu ne mai bagă nimeni în seamă. Din Uniunea Europeană am importat legile lor, dar nu şi structurile lor de a produce curent electric. În toate ţările astea există mixt energetic, care nu concurează între ele, iar la noi producţia este canibalică. Cum poţi să pui lignitul şi huila să concureze cu hidro? În joc e viitorul acestei regiuni şi ce se întâmplă aici se va întâmpla şi în Oltenia, iar Oltenia trebuie să se gândească la ceea ce se întâmplă aici. În scurt timp şi noi vom ajunge ca dumneavoastră şi trebuie să ne facem vocea auzită în scurt timp în faţa Guvernului. Am salvat România de la frig şi de la ger, iar după ce am pornit producţia la Turceni statul român ne-a amendat. În Oltenia ne-au şuntit drepturile noastre şi asta demonstrează că hoţii nu sunt doar în Valea Jiului, ci peste tot”, a spus Pârvulescu în discursul său.

 Pensionari, femei, copii…

La mitingurile de altă dată ale minerilor au mai participat ortaci care au ieşit la pensie, dar sâmbătă au fost prezente în număr mare femei venite acolo cu copii după ele. Au spus că se tem pentru puţinele locuri de muncă existente în Valea Jiului şi cer un minimum de protecţie din partea autorităţilor. „E foarte gravă situaţia de aici. Mai ales ca femeie e aproape imposibil să îţi găseşti un loc de muncă. Minerii încă mai muncesc acum, dar când va veni căldura vor fi şi ei afectaţi. Am venit aici pentru copiii noştri, care sunt foarte inteligenţi, sunt olimpici, dar care nu au nicio şansă să plece din Valea asta în care se moare de foame”, a spus o localnică.

Şi în timp ce mamele erau îngrijorate pentru soarta celor mici, ortacii mai în vârstă depănau amintiri frumoase din perioada în care Valea Jiului avea 70.000 de mineri pe puţin. Acum mai sunt maxim 5000 şi doar vreo 4 mine viabile. „Când erau toate minele astea viabile erau vreo 10-20 de şefi, iar acum e invers, sunt vreo 100 de şefi şi te întrebi pentru ce. În vremea aia plecau câte 10 autobuze pline pe fiecare şut de la fiecare mină, acum nu ştiu dacă aduni atâtea toată ziua de la toate minele. E vai de capul nostru aici în Vale”, a spus un miner pensionar.

Acum liderii sindicali se tem că insolvenţa în care a intrat Complexul Energetic Hunedoara se va încheia cu un faliment, ceea ce va duce la mii de disponibilizări. Asta i-a şi făcut pe ortaci să meargă la sediul CEH şi să depună acolo un sicriu, lângă care au aprins lumânări. Şefilor li s-a cerut demisia, amintindu-li-se că „minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”. Lozinca îi speria însă pe guvernanţi pe vremea lui Miron Cozma. Acum ortacii nu mai sunt forţa de altă dată chiar şi dacă se reunesc cu cei din Oltenia, iar asta face posibilă şi situaţia în care au ajuns.

Galerie foto


Vizualizări: 1,214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: