FNME, la primul scandal cu Ciobotărică. Află motivul!
Administraţia CE Oltenia a schimbat modalitatea de plată a orelor de noapte prestate de salariaţi. Astfel, începând din acest an, compania va plăti sporul de noapte de 25% doar pentru orele efectiv lucrate în intervalul 22.00 – 6.00. Până acum, dacă trei din cele opt ore erau prestate în intervalul 22.00 – 06.00, sporul de 25% era aplicat la salariul de bază al zilei. Problema apare la carierele miniere şi termocentralele din Gorj, unde schimbul de noapte începe la ora 23.00 şi se termină la ora 7.00, ceea ce înseamnă că doar şapte ore sunt plătite cu spor şi una fără. Liderii sindicali din FNME spun că oamenii pierd lunar sume cuprinse între 25 şi 40 de lei, aşa că ameninţă cu instanţa. O soluţie ar fi începerea turei de noapte la ora 22.00, aşa cum se practică la termocentralele din Dolj.
Un document al CE Oltenia semnat de şefii de la salarizare, de cei de la Resurse Umane, dar şi de directorul financiar Laurenţiu Ciobotărică a fost transmis în unităţile miniere şi energetice ale companiei, pentru a anunţa că, de anul acesta, compania nu va mai plăti decât orele efectiv lucrate. "Întrucât Directoratul CEO nu a aprobat în 2015 nicio altă modificare a programului de lucru va comunicăm că, începând cu 01.01.2016 , sporul de noapte se va acorda corespunzător timpului efectiv lucrat în intervalul orar 23.00 - 06.00", se arată în document. Administraţia a argumentat decizia, invocând prevederea Codului Muncii, articolele 125 şi 126, prin care muncă în timpul nopţii se consideră activitatea prestată în intervalul 22.00 - 06.00, în CEO tura de noapte fiind 23.00 - 07.00. Administraţia a făcut referire şi la aspectul din Contractul Colectiv de Muncă care spune că munca prestată în timpul nopţii se plăteşte cu 25% din salariul de bază zilnic, cu condiţia ca salariatul să fi prestat cel puţin 3 ore în intervalul considerat ca muncă de noapte.
Liderii sindicali spun că este un abuz din partea administraţiei şi că nu trebuie să se raporteze la orele lucrate efectiv, ci la salariul de bază care este calculat la 8 ore. "Chestiunea e clară. Înseamnă că ei vor să facă economie cu 2 lei. Dacă în Contract se spune că munca se plăteşte cu spor de 25% din salariul de bază zilnic, se plăteşte la 8 ore. Ei spun că nu, plătim la 7 ore. Asta în contextul în care i-am arătat la şefa de la Resurse Umane, pentru că aveam informaţii că vrea să facă asta, şi i-am arătat că greşeşte. Să citească bine contractul. Noi avem schimbul de noapte de la 23 la 07. Dacă lucrezi în intervalul acesta minim 3 ore, ei trebuie să plătească minim 25% din salariul de bază zilnic, salariu care se calculează la 8 ore. Şi ei spun că nu, că plătesc la 7 ore, la timpul efectiv lucrat pe timpul respectiv. Aşa le taie în jur de 25-40 de lei pe lună la fiecare om", a declarat Dumitru Pârvulescu, liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie Oltenia.
Varianta CEO
Sunt voci din conducerea companiei care spun că explicaţia ar fi cu totul alta. Conform acestora, se raportează la prevederea Codului Muncii, adică munca de noapte este considerată cea prestată în intervalul 22-06 şi că pe vechiul Contract Colectiv de Muncă exista un articol că acest program poate fi decalat cu maximum o oră, fără a afecta drepturile salariale. Pe actualul CCM nu s-ar mai reglementa acest aspect, dar orarul este în continuare decalat. În aceste condiţii, s-a descoperit de către mai-marii companiei că numai Termo Craiova II şi Termo Işalnița lucrează după programul 22-06. La termocentralele din Gorj şi unităţile miniere programul este 23-07, cu excepţia celor de la cariera Husnicioara, care lucrează la program de 12 cu 24.
Ameninţă cu instanţa
Sindicaliştii spun că această explicaţie pică şi vor face acțiuni în instanță pentru recuperarea banilor imputaţi minerilor şi energeticienilor. "Contează să aibă minim trei ore de noapte lucrate. Şi dacă le am trebuie să dea spor la tot schimbul, la cele 8 ore, că acela este salariul de bază zilnic. Eu vorbesc de cum se calculează. Contractul spune că îmi plăteşte 25% din post nu din 7 ore. Intervalul 22-06 e ca o definiţie a muncii de noapte. Și dacă lucrează 3 şi dacă lucrează 4 sau 8 din acel interval este obligat să dea sporul de noapte 25% din salariul de bază. Aşa li se mulţumeşte salariaţilor pentru efortul depus prin munca la minus 15 grade cu tăierea sporului de noapte", a explicat Pârvulescu.