Propunerea RAAN pentru salvarea unei cariere din CE Oltenia
O carieră minieră din cadrul CE Oltenia rămâne fără beneficiar din această primăvară, când încetează livrarea de agent termic în oraşul Drobeta Turnu Severin. Este vorba de cariera Husnicoara, care va mai da cărbune până în martie către termocentrala Halânga. Fabrica de apă grea s-a închis deja. Administratorul special al RAAN Dr. Tr.Severin spune că sunt soluţii pentru o colaborare în viitor a CE Oltenia cu regia aflată în insolvenţă. Ion Sârbulescu menţionează că îi va propune directorului CE Oltenia un parteneriat pentru înfiinţarea unei fabrici de gazeificare a cărbunelui din Husnicioara pe platforma RAAN. Cum s-a ajuns ca Husnicoara să aibă nevoie să fie salvată aflaţi în cadrul emisiunii Reflector ce va fi difuzată marți, 9 februarie, începând de la 18.30, pe Accent TV.
Circa 700 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia de la cariera Husnicioara ar putea pleca acasă, la 31 august, alături de 600 de la termocentrala Halânga a regiei de apă grea. Până la acea dată termocentrala regiei de apă grea mai poate furniza agent termic pentru locuitorii oraşului, conform unui contract de asociere dintre primăria Drobeta Turnu Severin și RAAN. În practică, livrările de cărbune ar putea fi sistate mai devreme, în martie-aprilie, când vremea se va încălzi.
Din toamnă agentul termic va fi asigurat la Severin de un privat care a demarat o investiție de 40 de milioane de euro pentru realizarea unei instalații de termoficare, pe gaze. Insolvența RAAN a lăsat în urmă datorii neplătite către Complexul Oltenia de circa 50 de milioane de euro, sumă care nu va mai putea fi recuperată. Odată cu falimentul RAAN şi trecerea la încălzirea pe gaze, cariera Husnicioara nu va mai avea unde să livreze cărbune. Administratorul special al regiei de apă grea spune că este optimist și că legăturile cu CE Oltenia vor continua. Mai mult, Ion Sârbulescu spune că a și găsit varianta optimă astfel încât cariera Husnicioara să continue producția de cărbune.
Proiectul de gazeificare, uitat pe la Ministerul Energiei
Administratorul special a povestit că a "găsit aruncat și uitat pe la minister un proiect al CE Oltenia pentru chimizarea cărbunelui", pe care vrea să-l pună în practică pe amplasamentul actualei termocentrale Halânga. Este vorba de investiția ce trebuia realizată la Uzina de Termoficare de la Motru, UATAA, privind gazeificarea cărbunelui, investiție anunțată de fostul manager al CE Oltenia Laurențiu Ciurel și deputatul PSD, Camelia Khraibani, care nu a mai fost realizată. "Dacă vom găsi soluții de comun acord cu comitetul creditorilor, cu adunarea generală a creditorilor și dezvoltăm o activitate pe infrastructura de la termocentrală și chimic, vom colabora pe mai departe, cum am colaborat și până acum (...) Relațiile au rămas la fel de bune de-a lungul timpului, CE Oltenia nu a cerut falimentul regiei. Chiar doresc să mă întâlnesc cu conducerea complexului să discutăm posibilitatea creării la Severin a unui combinat de chimizare a cărbunelui, să punem în valoare mina Husnicioara și pe mai departe. Să nu uităm că și la Husnicioara sunt foarte mulți salariați, avem o legătură pe calea ferată cu Husnicioara, avem o gospodărire de cărbune, avem posibilitatea creării unui parc industrial unde dorim un combinat, un complex de chimizare a cărbunelui", a declarat Ion Sârbulescu, administratorul special al RAAN.
Liderii sindicali sunt optimiști
Sindicaliștii de la Husnicioara, cred că unitatea minieră poate funcționa și după închiderea RAAN. "Vrem să rezistăm pe piață, pentru că există cerință de cărbune, toate celelalte termocentrale din cadrul complexului au la momentul acesta depozitele goale. Noi dacă rămânem pe piață putem să dăm cărbunele necesar. La Ișalnița, la Turceni, așa cum s-a mai întâmplat. În septembrie am dus la Turceni, au fost niște probleme de livrare legate de Balota, sunt și acum, și costurile normal că nu mai sunt acelea, dar vreau să rămânem pe piață. I-am spus și domnului director Ciobotărică că ne dorim să dăm cărbune la sârbi, la Oradea, la Timișoara. De ce nu?", a comentat Paul Constantinescu, lider al Sindicatului Liber Cariera Husnicioara.