Miner: Nu vrem să ajungem la familii morți, în tron. Plângem de dureri ale picioarelor și mâinilor
Sute de angajați ai Complexului Energetic Oltenia au protestat, luni dimineața, în fața companiei de la Târgu Jiu. Oamenii au cerut un act normativ prin care să fie alocate cele 241 de milioane de euro pentru achiziționarea certificatelor de CO2, dar și o întâlnire cu ministrul Energiei. Greva foamei a fost suspendată după doar câteva ore.
O altă doleanță a angajaților companiei energetice a fost legată de reducerea vârstei de pensionare. Sindicalistul Gabriel Căldărușe spune că nu este vorba despre legea aflată acum la Camera Deputaților, ci despre un alt act normativ similar cu cel al angajaților de pe ambulanțe. Astfel, lucrătorii din companiile de stat care produc energie pe bază de cărbune ar urma să beneficieze de un statut special, iar pensionarea să se facă la vârsta de 52 de ani.
”Această lege prevede ca vârsta de pensionare să fie redusă cu 8 ani, tocmai de aceea solicităm și noi ceva similar. Vrem un statut special al lucrătorilor din cadrul unităților producătoare de energie pe cărbune care să ducă la reducerea vârstei de pensionare. Pe lângă faptul că au vouchere de vacanță, beneficiază și de această reducere a vârstei", a spus Căldărușe.
Un miner aflat la protest spune că s-a săturat de minciuni și vrea să afle ce se va întâmpla exact cu această companie energetică. ”Avem nevoie de familia noastră, să trăiască cu noi aproape și după 52 de ani. Am aflat că alte categorii au parte de multe beneficii. Și noi cei din cizme vrem să avem la fel. Nu vrem să ajungem la familiile noastre morți, în tron. Ne dorim ca ministrul că vină în fața noastră și să ne spună ce se va întâmpla cu această companie. Vrem să ieșim la pensie la vârsta de 52 de ani. Dacă nu, înseamnă că nu se gândesc la noi. Plângem de dureri de picioare în fiecare seară și de mâini”, a spus un miner.
Protestul a continuat și în Piața Prefecturii, acolo unde alți salariați din cadrul CE Oltenia își strigă doleanțele de 8 săptămâni.