Miner mort în subteranul de la Lupeni
Încă un angajat din subteranul Văii Jiului și-a pierdut viața într-un accident de muncă produs miercuri dimineața, victima fiind un miner de 42 de ani. Lucian Gabriel Bolosin Duleanțu a fost grav rănit în urma surpării tavanului unei galerii în care se afla împreună cu un alt coleg de-al său de 33 de ani, care a fost doar ușor rănit și a putut să iasă la suprafață pe picioarele sale.
Accidentul s-a produs la circa 3 km de gura de acces în subteranul minei. Pentru Boloșin au intervenit salvatorii minieri, dar eforturile acestora de a-i salva viața au fost zadarnice. Rănile grave suferite de acesta au dus la moartea bărbatului. „Unul dintre accidentaţi este şeful de schimb, înlocuitorul şefului de brigadă, miner cu experienţă. Erau operaţiuni normale care se desfăşoară în fiecare zi, la fiecare ciclu de avansare a abatajului”, declara înainte de a se produce decesul Samuel Dioane, șeful Complexului Energetic Hunedoara.
În timp ce șefii CEH vorbeau despre activitățile de avansare a abatajului din subteran, ortacii și familiile acestora și-au adus aminte că o tragedie similară s-a produs anul trecut tot în subteranul minei Lupeni. Mina e în program de închidere și ortacii au fost asigurați inclusiv după nenorocirea din octombrie 2017 că activitatea acesteia va continua până în 2024. După accidentul de miercuri, ministrul energiei, Anton Anton, a declarat că mina va mai fi funcțională doar în următoarele luni, de la sfârșitul anului urmând să intre în programul de închidere ce se va derula până în 2024. Ministrul a anunțat că și-a trimis Corpul de Control la Lupeni pentru a verifica ce s-a întâmplat, astfel de anchete având loc după fiecare accident mortal produs în Valea Jiului.
În prezent sunt anchete în derulare sau procese pe rolul instanțelor prin care șefi ai minerilor morți în alte accidente mortale sunt judecați pentru acele tragedii, minele din Complexul Energetic Hunedoara rămânând în continuare un loc de muncă periculos în condițiile în care investițiile în asigurarea unor condiții sigure de lucru sunt tot mai reduse, după cum se plâng ortacii.
Din octombrie anul trecut și până acum la minele din Valea Jiului au murit 7 mineri, iar alți câțiva au fost răniți, dovada clară a gradului scăzut de securitate a muncii. Soțiile devenite văduve în urma acestor nenorociri au fost despăgubite de fiecare dată de statul român cu câte 20.000 de lei, acesta fiind prețul estimat al unui ortac ce și-a dat duhul la sute de metri sau chiar kilometri în subteranul Văii Jiului.